Florile sunt cele mai frumoase plante și pot avea numeroase simboluri. Trandafirul roșu semnifică dragostea, cel galben gelozia, însă sunt și unele flori reprezentative pentru doliu și moarte.
Rolul florilor în ritualurile funerare a început încă din Egiptul Antic, atunci când pe mormintele faraonilor erau puse diverse plante, menite să reprezinte un anumit concept. Simbolul florilor poate varia de la o cultură la alta. O plantă poate reprezenta, în unele țări, compasiune, dragoste sau fertilitate, iar în altele poate fi reprezentativă pentru moarte.
Flori care simbolizează moartea în diferite culturi
Garoafa
Buchetele cu garoafe alb, roz și roșu sunt considerate în Occident flori potrivite pentru decesul unei persoane. La mort se poate merge și cu un buchet într-o singură culoare. Garoafele roșii simbolizează admirația și dragostea, iar mesajul transmis de ele este „inima mea suferă pentru tine”. Rozul reprezintă amintirea, iar albul puritatea.
Trandafirul
Atunci când vedem un buchet de trandafiri, primul gând ne duce la dragoste, însă el poate fi folosit și la funeralii. Trandafirii albi, simbol al inocenței, purității și tinereții, sunt oferiți deseori la înmormântările copiilor. Trandafirii mov sunt mai potriviți pentru înmormântările persoanelor în vârstă, ele simbolizând demnitate și eleganță. Trandafirii roșii simbolizează în unele culturi dragoste, respect și curaj însă, în altele, ei ilustrează durere și tristețe.
Crizantema
Este cea mai frecventă floare folosită pentru buchetele funerare, însă semnificația ei diferă de la o țară la alta. În Statele Unite ale Americii simbolizează puritatea și adevărul și sunt oferite în onoarea cuiva important. În Franța și în Germania ele sunt folosite pentru ritualurile mortuare de toamnă și nu pot fi oferite persoanelor vii. În Japonia, crizantemele albe sunt așezate în sicriu, simbolizând reîncarnarea.
Crinul alb
Forma petalelor, culoarea și parfumul puternic al crinilor albi sunt asociate purității, inocenței și renașterii. În unele culturi această floare sugerează faptul că sufletul a revenit la o stare de inocență.
Orhideea
Această plantă ne duce cu gândul la plajele însorite din Hawaii și la ghirlandele confecționate din ea, oferite turiștilor în semn de bun venit. Deși este celebră pentru aceste ritualuri, ea este și o floare funerară. Este adesea plasată în locurile cu importanță deosebită pentru persoana decedată sau dăruite membrilor familiilor. De asemenea, ea poate fi purtată de către persoanele prezente la înmormântare. Orhideea reprezintă frumusețea și rafinamentul, dar poate fi un simbol al iubirii și compasiunii.
Gălbenelele
În America Latină, gălbenelele sunt florile morților. Ele sunt duse la morminte de „Ziua Morților”, iar culorile lor vii însuflețes sărbătoarea. Galbenele sunt gravate adesea pe pietrele comemorative sau pe altarele construite în onoarea unei persoane.
Macul
Vechii romani puneau aceste flori pe morminte, crezând că oferă nemurire. Pe mormintele egiptene vechi de 3.000 de ani, au fost găsiți maci, simbolul somnului veșnic și uitării. În nordul Franței se spune că macii au răsărit din sângele vărsat pe câmpurile de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din acest motiv el este folosit astăzi, în lumea întreagă, pentru comemorări militare.
Laleaua
Floare a fost decretată, în 1979, un simbol al morții martirilor. Potrivit legendelor islamice, se spune că lalele roșii au înflorit din sângele lui Husayn, nepotul profetului Mohamed, mort în lupta împotriva dinastiei Umayyad. Floarea este asociată în unele culturi cu dragostea eternă și cu sacrificiul.
Narcisa
A devenit o floare funerară după celebra legendă a lui Narcis, care a murit privindu-și propria reflexie. În alte culturi, dacă o narcisă cădea în timp ce era privită, era un semn de moarte. În zilele noastre, această floare este simbol al renașterii, învierii și reprezintă promisiunea unei vieți de apoi.
Ciuboțica cucului
Floarea este cunoscută și sub numele de „cheia cerului” și simbolizează atât nașterea, cât și moartea. În Irlanda, ea este considerată floarea zânelor.