Adevărul despre centrala Zaporojie. Cât de mare e pericolul nuclear pentru România. Vești de ultima oră de la CNCAN

Adevărul despre centrala Zaporojie. Cât de mare e pericolul nuclear pentru România. Vești de ultima oră de la CNCAN Sursa: Ziare.com

Centrala nucleară Zaporojie este controlată de forțele ruse din martie, dar este operată de personal ucrainean. Luna aceasta, zona a fost supusă bombardamentelor repetate, dar cea mai recentă actualizare arată că toate sistemele de siguranță rămân operaționale și nu a existat nicio creștere a nivelurilor de radiații.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a anunțat marți, 6 septembrie, printr-un comunicat de presă, că toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură, iar măsurătorile de radioactivitate arată valori normale.

Referitor la unele materiale de presă privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Măsurătorile de radioactivitate făcute în Ucraina, confirmă valori normale

„Conform ultimelor informații oficiale, toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură. În data de 5 septembrie a.c, centrala nuclearoelectrică Zaporojie a fost decuplată în mod deliberat de la rețeaua natională de electricitate dar continuă să-și asigure alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranță prin intermediul generatorul electric al unității în funcțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suplimentar, în caz de necesitate, alimentarea cu energie electrică necesară pentru menținerea în siguranță a reactoarelor se poate realiza și prin intermediul generatoarelor diesel de urgență.

Totodată, menționăm că măsurătorile de radioactivitate efectuate atât la nivelul teritoriului Ucrainei, cât și la nivel național, confirmă valori normale, corespunzator fondului natural de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, mai explică experţii.

România este monitorizată permanent

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se arată în comunicat.

Centrala nuclearoelectrică Zaporojie - cea mai mare din Europa - a fost decuplată în mod deliberat de la rețeaua națională de electricitate, dar continuă să-și asigure alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranță prin intermediul generatorul electric al unității în funcțiune”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a cerut instituirea unei „zone de securitate”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei „zone de securitate” pentru prevenirea unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruși încă din luna martie.

De asemenea, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că are capacitatea de logistică și securitate în Ucraina pentru a sprijini orice misiune a AIEA la uzina de la Kiev.

„Este nevoie urgent de un acord pentru a restabili centrala nucleară și pentru a asigura siguranța zonei”, a  avertizând că un incident nuclear în Zaporojie sau la orice alte instalații nucleare din Ucraina, ar avea consecințe catastrofale nu numai pentru imediata vecinătate dar pentru restul regiunii europene.