Evenimentul Zilei > Politica > Nicolae Ciucă, vizită oficială în Egipt: „Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene”
Nicolae Ciucă, vizită oficială în Egipt: „Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene”

Nicolae Ciucă, vizită oficială în Egipt: „Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu oficiali din Republica Arabă Egipt și a declarat că urmează să găsească soluții pentru a evita criza alimentară şi pentru a ajuta celelalte țări să nu simtă lipsa exporturilor de cereale ucrainene.

Nicolae Ciucă este într-o vizită oficială în Republica Arabă Egipt. Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Egipt este de 1, 1 miliarde dolari, dar premierul a declarat că trebuie găsite soluții pentru a evita criza alimentară.

„Trebuie să vedem împreună cum putem să soluţionăm toate aceste aspecte care afectează într-adevăr popoarele noastre, economiile şi ţările noastre. Sunt sigur că este necesar să continuăm discuţiile la nivel ministerial, la nivel tehnic, asupra tuturor acestor aspecte şi să analizăm ceea ce putem face în plus pentru a asigura cantitatea necesară de grâne şi cantitatea necesară de îngrăşăminte de către partea română, cum aţi menţionat, de asemenea, să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de grâne ucrainene pentru ca alte ţări să nu fie afectate de lipsa lor.

De asemenea, trebuie să vedem cum ne putem continua rolul esenţial pe care ţările noastre îl au: România în regiunea Mării Negre iar Egiptul în Orientul Mijlociu şi Africa. Aţi convenit asupra necesităţii găzduirii Comitetului mixt şi vă promit că echipa noastră va identifica cel mai curând posibil perioada în care îl vom găzdui la Bucureşti. Trebuie să vedem cum putem să conectăm cât mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul. Şi dumneavoastră puteţi să vedeţi cum puteţi să ne conectaţi pe noi cu ţările din Orientul Mijlociu şi cu ţările din Africa prin intermediul Zonei continentale africane de liber schimb, aceasta fiind o oportunitate foarte importantă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Ciucă, despre discuțiile cu oficialii din Egipt

Nicolae Ciucă a mai declarat că a discutat cu oficialii din Egipt și despre dezvoltarea energiei verzi, dezvoltarea capabilităţii de producere a hidrogenului verde şi, despre digitalizarea la nivelul guvernamental şi al instituţiilor administrative.

„Ţinând cont că există deja o relaţie bilaterală stabilită între liderii celor două ţări, singurul lucru pe care trebuie să îl facem acum este să facem tot ce ţine de noi, pentru a implementa deciziile pe care le-am luat. Ne-am angajat că vom continua să conlucrăm şi să vedem pe ce trebuie să ne concentrăm pentru a dezvolta şi consolida relaţiile dintre cele două ţări”, a transmis premierul.

Premierul Nicolae Ciucă are programat să se vadă în Cairo omologul său egiptean, cu preşedintele Abdel Fattah el-Sisi, cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi cu cetăţeni egipteni care au fost la studii în România.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: