Evenimentul ZileiPoliticaNicolae Ciucă: „Certificatul COVID-19 ar putea fi votat în Parlament până la finalul acestui an”

Nicolae Ciucă: „Certificatul COVID-19 ar putea fi votat în Parlament până la finalul acestui an”

Nicolae Ciucă: „Certificatul COVID-19 ar putea fi votat în Parlament până la finalul acestui an”
Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase din România în contextul gestionării pandemiei de COVID-19. La întrevedere au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful DSU, Raed Arafat. 

Premierul a afirmat, la finalul ședinței, că certificatul verde va fi votat în Parlament până la finalul acestui an. El a cerut inclusiv reprezentanților cultelor să ajute în a-i convinge pe oameni să se vaccineze.

„În acest moment a fost o solicitare a reprezentanţilor cultelor că cetăţenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde. Este în momentul de faţă un proiect aflat în dezbatere. Se va discuta cu specialiştii şi speram ca să ajungem la o concluzie şi să mergem în Parlament şi să avem această lege a certificatului Covid-19 până la finalul anului. Este o chestiune ce urmează să fie dezbătuta şi finalizată.

Rafila a avut un mesaj bun şi am cerut sprijinul cultelor pentru a salva cât mai multe vieţi. Vaccinarea este o soluție, iar cea de-a doua, complementară vaccinării, este comportamentul, iar prin comportament înțelegem respectul față de sine, respectul față de comunitate, respectul față de ceea ce înseamnă salvarea de vieți”, a afirmat Ciucă.

„Trebuie să fim sinceri cu populația, să explicăm și nu să obligăm”

La rândul său, ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că la două dintre cele trei persoane venite din Africa de Sud testate pozitiv pentru COVID-19 există o suspiciune  pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

„Probabilitatea este mare, tocmai pentru că este o tulpină care prezintă foarte multe mutații”, a spus Rafila.

Ministrul a vorbit și despre certificatul verde: „Eu cred că nu trebuie să fim ipocriți în primul rând. Certificatul Covid nu trebuie să fie un document în spatele căruia să se ascundă obligativitatea vaccinării. Eu cred că trebuie să fim sinceri cu populația, să explicăm și nu să obligăm. (…)  Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos, dimpotrivă, vrem să avem sărbători liniștite și pentru lucrul ăsta trebuie să lucrăm cu toții”.


Accesează: