Nicolae Ceaușescu nu putea să petreacă de Revelion fără această mâncare! „Era vai și amar dacă lipseau de pe masă”

Nicolae Ceaușescu nu putea să petreacă de Revelion fără această mâncare! „Era vai și amar dacă lipseau de pe masă”Fostul dictator, Nicolae Ceausescu.Sursa: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu nu putea să sărbătorească de Revelion fără mâncare tradițională. Fostul președinte își permitea cele mai selecte bucate, dar avea preferințe modeste. Află ce punea pe masă acesta pe 31 decembrie!

Nepoata dictatorului, Mihaela Moraru, a mărturisit că Nicolae Ceaușescu adora mâncarea tradițională și că nu exista Revelion fără piftie sau sarmale. Aceasta a declarat că fostul președinte își permitea cele mai scumpe bucate, dar prefera să petreacă românește. Cârnații și salata de boeuf erau printre favoritele lui.

„De cele mai multe ori, familia Ceaușescu petrecea Revelionul în casa din Bulevardul Primăverii. Era o petrecere tradițională cu mâncare multă și veselie. În mod neașteptat, mesele nu conțineau preparate exclusiviste, precum fructele de mare sau icrele negre. Aceștia preferau piftia, friptura sau salată de boeuf. Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai și-amar”, a povestit nepoata dictatorului, Mihaela Moraru în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Pe lângă mâncarea specifică de sărbători, Nicolae Ceaușescu adora și ciorbă de pește, plachie, saramură.

Ce bea Nicolae Ceaușescu de Revelion?

Fostul președinte avea o tradiție pe care o respecta cu sfințenie de Revelion. Acesta bea o ceașcă de țuică fiartă, curată, de prună. Cerea să fie adăugat zahăr și piper. Dictatorul bea și vin alb, dar detesta wiskey-ul.

Nicolae Ceaușescu a fost vizitat de Iosip Broz Tito, liderul Yugoslaviei. Fostul președinte al României a ales să-l impresioneze pe invitat și a cerut bucate selecte. În vizita de 5 zile, dictatorul a ales să renunțe la mâncarea tradițională.

„În ultima seară, s-a organizat banchetul de final, la Internaţional. Noi trebuia să preparăm ce scria la meniul pe care îl primeam. Dimineaţa, am observat că la desert era şi pepene cu îngheţată. Dar de unde pepene galben, deoarece era iarna. S-au dat telefoane peste telefoane, însă fără succes. Directorul de la Gospodăria de Partid a venit şi a dat telefon la aeroport, de unde a fost trimis un avion MIG în Grecia. S-a întors cu şase bucăţi de pepene, astfel că seara, pe la ora 12.00, oaspeţii au putut să servească pepenele cu îngheţată”, povestea Feri Datcu, fostul bucătar care se ocupa de protocolul oficial când venea Ceauşescu la Timişoara, potrivit Impact.