News alert. Finanțele au decis ce se întâmplă cu datornicii. Toată lumea trebuie să afle

News alert. Finanțele au decis ce se întâmplă cu datornicii. Toată lumea trebuie să afle

Firmele care au acumulat datorii la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, în perioada stării de urgență, vor beneficia de reeșalonări de până la 12 luni.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că societățile comerciale care au acumulat datorii la bugetul de stat în perioada stării de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus, vor beneficia de reeșalonări la plată pentru o perioadă de până la 12 luni. Plățile se vor face în baza unui calendar de rambursare, fără să fie nevoie de garanții suplimentare.

„Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată, în forma simplificată, a obligaţiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19. Facilitatea se acordă pe o perioadă 12 luni, pentru obligaţiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgenţă (16 martie), cu condiţia ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice.

Potrivit sursei citate, eşalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii.

Cererile de eşalonare vor putea fi depuse până în data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligaţiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii documentelor. În cazul companiilor care fac sau care vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plată vor intra, de asemenea, în calendarul de eşalonare, precizează sursa citată.

Firmele care beneficiază de eşalonarea la plată a debitelor bugetare restante vor avea obligaţia să achite la zi toate taxele şi impozitele care se vor naşte şi datora după primirea eşalonării.

Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eşalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcţie de cum apreciază fiecare contribuabil în parte.

O cerinţă pentru firmele care vor primi eşalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna din procedurile de insolvenţă.

„Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populaţiei, o reprezintă repornirea economiei şi evitarea unei recesiuni prelungite, aşa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat şi să sprijinim mediul de afaceri prin menţinerea lichidităţilor financiare şi susţinerea activităţii”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Ministrul a arătat că toate statele își susțin, în ziua de azi, economiile naționale dat fiind că toată lumea se așteaptă la o perioadă de redefinire al business-ului și de repoziționare a multinaționalelor pe mapamond.

Tensiune maximă. Tratamentul împotriva COVID-19 încaieră medicii. Replici dure

Razie în București. Polițiștii nu iartă pe nimeni VIDEO

Ne puteți urmări și pe Google News