Ne luăm adio de la carne? E șocant ce se pregătește. Când va dispărea

Ne luăm adio de la carne? E șocant ce se pregătește. Când va dispărea Sursa: arhiva EVZ

O nouă cercetare publicată în jurnalul PLOS Climate arată că dacă s-ar opri producția industrială de carne și lactate și s-ar trece pe o alimentație vegetală, s-ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră suficient cât să anuleze emisiile din celelalte sectoare economice pentru următorii 30 până la 50 de ani.

Autorii lucrării spun că o astfel de abordare a sectorului alimentar ar „schimba în mod substanțial traiectoria încălzirii globale”, deoarece se estimează că agicultura animală reprezintă aproximativ 15% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Pat Brown, profesor emerit de biochimie la Universitatea Stanford și fondatorul și CEO-ul companiei de carne pe bază de plante Impossible Foods, și Michael Eisen, profesor de genetică și dezvoltare la Universitatea din California Berkeley, au studiat efectele agriculturii animale și nivelurile ridicate de metan, protoxid de azot și emisii de dioxid de carbon pe care le generează.

S-ar reduce enorm poluarea

„Emisiile directe nu sunt singura contribuție a agriculturii animale la schimbările climatice; 30 %  din pământ este folosit fie pentru creșterea animalelor de fermă, fie pentru cultivarea culturilor necesare pentru a le hrăni. Autorii spun că „sălbăticirea” întregului pământ ar crea un rezervor masiv de carbon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există un potențial uimitor de a face ceva pe care nicio altă tehnologie scalabilă existentă nu îl are, și anume reducerea nivelurilor atmosferice ale tuturor celor trei gaze cu efect de seră majore (metan, dioxid de carbon și protoxid de azot). Nivelurile actuale ale acestor gaze cu efect de seră sunt suficiente pentru a ne trimite peste margine din punct de vedere climatic. Nu mai este suficient să nu mai punem lucruri în atmosferă“, spun autorii studiului, citați de vox.com.  

Între beneficiu financiar și semnal de alarmă

O eliminare treptată a cărnii și a produselor lactate pe o perioadă de 15 ani aproape sigur nu se va întâmpla. Și merită remarcat faptul că o schimbare masivă către alimentația pe bază de plante le-ar aduce un beneficiu financiar uriaș lui Brown și Eisen.  Brown's Impossible Foods este un producător foarte apreciat de carne de vită, porc și pui pe bază de plante, în timp ce Eisen este un consilier al companiei. Ambii sunt acţionari ai companiei. Autorii își dezvăluie conflictele în lucrare.

Brown a spus că încurajează scepticismul: „Ar trebui să fii sceptic și ar trebui să ții cont de orice conflict de interese pentru autori. Eu mereu fac asta. Dar cel mai bun lucru este că poți verifica analiza datelor și o poți face singur“ „În ciuda conflictului financiar de interese, știința pare solidă. Nu trebuie neapărat să influențeze rigoarea rezultatelor tale. Pentru mine, aceasta pare o analiză riguroasă a modului în care atmosfera pământului ar răspunde fizic la o schimbare atât de drastică a agriculturii și a emisiilor”, a declarat Matthew Hayek, profesor asistent de studii de mediu la Universitatea din New York.

Temperatura globală nu mai poate fi ținută sub control

În timp ce mizele financiare sunt semnificative pentru Brown, mizele planetare sunt mari pentru toată lumea. Cercetările au descoperit că, chiar dacă eliminăm toată utilizarea combustibililor fosili (și emisiile din alte sectoare), lumea nu va atinge ținta Acordului de la Paris privind clima de a menține creșterea temperaturii globale la 1,5°C sau 2°C peste nivelurile preindustriale. . „Rapiditatea este la fel de importantă ca și magnitudinea. În fiecare zi în care nu facem ceva în privința asta, mergem din ce în ce mai mult pe drumul către daune ireversibile“, a mai spus Brown.

Misiune imposibilă

O renunțare treptată a producției de carne și lactate pe o perioadă de 15 ani este ceva care se poate întâmpla doar într-un model academic. Ar fi, de asemenea, o tranziție imposibilă pentru cei 2 miliarde de oameni, cei mai mulți din sudul global, care își cresc propriile animale pentru hrană și venituri, deși mănâncă mult mai puțină carne decât consumatorii din națiunile bogate.

Potrivit Good Food Institute, o organizație nonprofit care pledează pentru alternativele de carne și lactate pe bază de plante, sectorul poate avea chiar dificultăți în aprovizionarea și producerea de suficiente ingrediente pentru a satisface cererea proiectată până în 2030, cu atât mai puțin să domine industria alimentară. Studiul servește mai util ca un experiment de gândire, ilustrând amprenta enormă de carbon a cărnii și a produselor lactate și cât de mult ar beneficia omenirea din trecerea la alimentația pe bază de plante.