NATO nu va fi de acord cu retragerea trupelor din statele membre primite după 1997

NATO nu va fi de acord cu retragerea trupelor din statele membre primite după 1997 Sursa: arhiva EVZ

NATO nu va fi niciodată de acord să-și retragă trupele din țările care au fost primite în Alianță după 1997 (între care este și Bulgaria – n.red.), pentru că asta le-ar face state membre de categoria a doua, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat televiziunii canadiane CBC.

Aliații din NATO nu pot face compromisuri cu principiul absolut cheie al securității europene și, de fapt, al securității internaționale. Faptul că fiecare țară are dreptul să-și aleagă propria cale, să decidă singură dacă se alătură sau nu unei alianțe precum NATO - „aceasta este într-adevăr un principiu cheie”, consideră secretarul general al Alianței, citat de BTA.

„Evident că nu putem fi de acord că nu ar trebui să existe trupe NATO în toate acele țări care au aderat la Alianță după 1997. Acest lucru, în esență, va însemna că jumătate dintre statele noastre membre nu vor putea fi apărate de trupe ale NATO. Atunci vor deveni un fel de state membre de categoria a doua, ceea ce nu vom face niciodată”, a adăugat Stoltenberg.

„Cu toate acestea, suntem gata să luăm parte la măsuri echilibrate, verificabile, de reducere a armelor nenucleare, a rachetelor nucleare și a multor altor măsuri care vor fi la fel de pozitive atât pentru Rusia, cât și pentru NATO”, a spus secretarul general al Alianței. NATO și Rusia trebuie să se așeze la masa de negocieri, pentru a preveni folosirea forței militare împotriva Ucrainei, dar deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre reducerea tensiunilor, consideră Stoltenberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este prea devreme să vorbim despre acest lucru (de-escaladare) pentru că am pus propunerile pe masa părții ruse, pentru a participa la o serie de întâlniri pe probleme importante de securitate europeană în contextul situației din Ucraina și din jurul acesteia", a spus secretarul general al Alianței.

Potrivit acestuia, Rusia nu a răspuns în timpul întâlnirii. „Credem că este important să stăm la masa negocierilor, mai ales atunci când tensiunile sunt mari, pentru a găsi o cale, care să fie politică, pentru a preveni utilizarea din nou a forței militare de către Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

Traducere: Rador