Evenimentul Zilei > Social > NASA va explora un asteroid a cărui valoare este cât întreaga economie globală
NASA va explora un asteroid a cărui valoare este cât întreaga economie globală

NASA va explora un asteroid a cărui valoare este cât întreaga economie globală

NASA va trimite un robot pentru a explora un asteroid compus din metale care valorează cât întreaga economie globală.

Robotul pe care NASA îl va construi va purta numele de „Psyche”, iar acesta va avea sarcina de a explora un asteroid poziționat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter, potrivit Forbes.

Sursa menționată anunță că asteroidul numit „16 Psyche” (foto) are o dimensiune de 226 de kilometri și este compus din metale precum nichel, fier și aur. Aceste metale ar putea valora peste 10.000 de miliarde dolari.

Miezul asteroidului „16 Psyche” este format din aur, iar cercetătorii susțin că nucleul asteroidului este asemănător cu cel al Pământului, ceea ce înseamnă că ar putea fi inima unei planete moarte care și-a pierdut straturile exterioare stâncoase sau a suferit de coliziuni violente. Metalele care compun acest asteroid ar putea să valoreze 10.000 miliarde de dolari.

Astfel, NASA vrea să lanseze robotul „Psyche” în anul 2022. Acesta va fi lansat cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon Heavy, iar un an mai târziu va trece pe lângă planeta Marte, urmând ca în 2026 să orbiteze asteroidul „16 Psyche”.

Misiunea „Psyche” face parte din Programul NASA pentru misiuni spațiale robotizate cu costuri reduse.

Echipa trebuie acum să construiască cele trei instrumente științifice cu care va fi dotat robotul:

  • un magnetometru pentru a măsura câmpul magnetic al asteroidului;
  • un imagist multispectral care să surprindă imagini ale suprafeței asteroidului;
  • spectrometre care analizează neutronii și razele gamma care vin de la suprafață pentru a dezvălui din ce este făcut asteroidul.

Asamblarea și testarea navei spațiale robotizate începe în februarie 2021. Misiunea va testa, de asemenea, noua tehnologie de comunicații cu laser a NASA, denumită „Deep Space Optical Communications”.

Mai mult, NASA a bătut palma cu firma Astrobotic în vederea realizării unui rover care va avea sarcina de a căuta apă la polul sud lunar.

Astfel, noul robot, care va purta numele „VIPER”, va fi cel care va deschide drumul către misiunile cu astronauți pe suprafața lunară, startul fiind din 2024. Baza de pe Lună va mai fi folosită și pe post de „popas” pentru viitoarea explorare a planetei Marte.

Roverul conceput de firma din Pittsburgh va avea misiunea de a găsi indicii despre cum apa înghețată de pe Lună va putea fi folosită de astronauți pentru a supraviețui acolo. Misunea rover-ului se va întinde pe durata a 100 de zile, va parcurge câțiva kilometri și va folosi cele patru instrumente științifice pentru a proba diverse medii de sol.

Rover-ul „VIPER” va fi dotat și cu un burghiu cu care se va putea fora circa trei metri în suprafața lunară. (FOTO: NASA/JPL-Caltech/ASU)