Mutare după alegerile din SUA? Franța și Marea Britanie își unesc portavioanele pe mare

Mutare după alegerile din SUA? Franța și Marea Britanie își unesc portavioanele pe mare

Este vorba de navele amiral ale Parisului și Londrei, portavioanele Charles de Gaulle și HMS Queen Elizabeth.

În cadrul acordurilor Lancaster House referitoare la cooperarea lor în domeniul apărării, Franța și Marea Britanie și-au afișat ambiția de a dobândi „capacitatea de a desfășura o forță navală de atac integrată franco-britanică formată din elementele celor două țări”, pentru a permite Marinei Naționale franceză și Royal Navy să„ lucreze în cea mai strânsă coordonare pentru următorii treizeci de ani”.

Această ambiție a fost apoi în conformitate cu cea care fusese definită cu câțiva ani mai devreme, când Parisul și Londra au planificat să construiască trei portavioane în comun, din care unul în beneficiul marinei franceze și două pentru nevoile Royal Navy. Dar acest proiect s-a destrămat.

Oricum, în elanul acordurilor de la Lancaster House, britanicii și-au anunțat intenția de a modifica configurația celor două viitoare portavioane, și anume HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, instalându-le catapulte (configurație CATOBAR) în locul unei trambuline pentru decolarea avioanelor (configurație STOBAR). Acest lucru ar fi permis astfel creșterea interoperabilității nu numai cu marina franceză, ci și cu marina americană. Și asta a necesitat achiziționarea de avioane F-35C (versiunea navală a avionului dezvoltat de Lockheed-Martin, SUA) și nu a avioanelor F-35B (versiunea cu decolare scurtă și aterizare pe verticală).

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, încă o dată, un astfel de proiect a fost greu de susținut pentru finanțele publice britanice, costul modificării configurației celor două viitoare portavioane fiind prea mare. Ca urmare, intențiile afișate în 2010/2011 au trebuit revizuite în jos. Și, de acum înainte, cooperarea franco-britanică în această materie se situează la nivelul compoziției grupurilor lor aeronavale respective, o navă a Royal Navy putând integra escorta portavionului francez și invers.