Alertă pentru românii din Marea Britanie! Situația e extrem de complicată

Alertă pentru românii din Marea Britanie! Situația e extrem de complicată

Probleme mari pentru românii care vor să rămână în Marea Britanie sau să muncească în Albion și de la 1 ianuarie 2021.

Viitor nesigur pentru sute de mii de români care trăiesc în Marea Britanie. Situația a devenit foarte complicată după ce în Albion a fost adoptat Brexit-ul, iar 600.000 de compatrioți  s-au înregistrat pentru noul statut de rezident în Regatul Unit. Însă, mulți dintre ei s-ar putea întoarce acasă din cauza pandemiei de coronavirus.

Despre statutul românilor din Marea Britanie a vorbit Adina Maglan, coordonator proiect pentru drepturile cetățenilor europeni în contextul Brexit. „Cetățenii europeni care sunt în Marea Britanie la acest moment sau sosesc până la 31 decembrie anul acesta trebuie să se înregistreze pentru un nou statut de ședere, care să le dea dreptul să locuiască și să-şi exercite drepturile în Marea Britanie după Brexit.

În general, cetăţenii români ni se adresează cu această problemă, dar și multe alte întrebări practice legate de accesarea drepturilor de muncă, discriminare, probleme de accesare a ajutoarelor sociale, accesarea serviciilor, participare democratică, deci o sferă destul de largă de probleme, să spunem, la care încercăm, bineînțeles, să oferim soluții, dar și îndrumare, astfel încât aceștia să fie echipați cu informații și cu abilitatea de a accesa aceste servicii până la urmă singuri. În final acesta este și scopul nostru, ca oamenii să poată acționa independent și să-şi înţeleagă cât mai bine drepturile”, a spus Maglan pentru Radio România Actualități.

Ne puteți urmări și pe Google News

600.000 de români au aplicat pentru a se înregistra pentru acest tip de rezidenţă

„Brexit ar trebui să aibă o secţiune dedicată, aşa cum are şi pe pagina Ambasadei României la Londra. Sunt foarte multe informații care sunt comunicate greșit în comunitate, un fel de folclor care prezintă informații inexacte și există foarte multă confuzie. Să nu uităm că Brexit se suprapune cu această pandemie, deci avem o dublă provocare în Marea Britanie şi avem totuşi o foarte mare oportunitate.

Acest sistem de înregistrare pentru rezidenţă ne spune cu foarte mare aproximație câţi români locuiesc în Marea Britanie, este ca un fel de recensământ să spunem al cetățenilor europeni. Iată, ştim că până la acest moment aproximativ 600.000 de români au aplicat pentru a se înregistra pentru acest tip de rezidenţă. Acest recensământ poate informa, de exemplu dimensionarea serviciilor consulare, ştim câți români deservim prin Ambasadă, prin Consulat”, a mai precizat oficialul.

„Vor intra într-un nou sistem de imigraţie”

Cei care ajung în Insulă începând cu 1 ianuarie 2021 vor avea un alt statut. „Cei care sosesc în Marea Britanie până la 31 decembrie, au termen până în iunie anul viitor să aplice pentru acest nou tip de rezidență, ce le dă dreptul să locuiască aici, să acceseze un loc de muncă, să închirieze o locuinţă şi să acceseze servicii de sănătate şi sistemul de educaţie.

Cei care sosesc după această dată vor intra într-un nou sistem de imigraţie, cu un sistem nou de vize, cu alte criterii, deci dreptul de liberă circulaţie se termină la sfârşitul acestui an, iar cei care sosesc înainte de decembrie și nu aplică până la termenul de iunie anul viitor riscă să-şi piardă drepturile și devin efectiv emigranţi ilegali, cu riscul de a fi expulzați din Marea Britanie, dacă nu-şi reglementează statutul”, a conchis Adina Maglan.