Interzis la must. Persoanele care trebuie să evite băutura toamnei

Interzis la must. Persoanele care trebuie să evite băutura toamnei Sursa foto: Arhiva EVZ

Toamna a venit și, odată cu ea, agricultorii încep campania de culegere a viței de vie. Mustul este fără doar și poate băutura vedetă a acestui anotimp. Plin de vitaminele A, B1, B2 și C, sucul de struguri este în același timp un antioxidant natural, dar și o băutură revigorantă,

Beneficiile consumului de must! Totodată, detoxifică organismul și întărește sistemul imunitar. Chiar dacă lista beneficiilor poate continua, sunt persoane care ar trebui să evite consumul acestei poțiuni spectaculoasă.

Consumat peste măsură, mustul îngrașă. Conținutul mare de zahăr se depune sub o formă sau alta în țesutul adipos. Este foarte bogat din punct de vedere caloric. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Struguri și must. Cea mai sănătoasă băutură care te ferește de mai multe boli. Abundă în vitamine şi antioxidanţi

Un pahar de must este echivalentul a unui kilogram de struguri

Legenda spune că un kilogram de struguri este echivalentul a unui pahar mic de must. Cantitatea impresionantă de zahăr, cca. 280 de grame/litru, face ca mustul să nu fie recomandat diabeticilor sau persoanelor cu rezistență la insulină.

Sucul de struguri pe scurt must, nu este recomandat nici persoanelor care au un sistem imunitar slăbit sau sunt anemice, deoarece nivelul de fier din organism scade.

Doamnele sau domnișoarele gravide, la rândul lor ar trebui să stea deoparte de must. Dat fiind faptul că se obține din struguri nespălați, această băutură trebuie consumată cu moderație de viitoarele mămici. De asemenea, nici piticii cu un sistem imunitar slăbit nu ar trebuie să guste mustul.

Cât despre șoferi, nu ar fi indicat să se atingă de această băutură dacă ulterior vor conduce. Ce-i drept părerile sunt împărțite în acest caz. Cert este că pe măsură ce trec zilele, concentrația de alcool crește. În prima zi, după ce a fost stors din struguri, concentrația nu ar trebui să fie mai mare de 1%, însă, va crește după 3-4 zile până la 4%. 

Beneficiile consumului sucului de struguri

Aparte de aspectele consemnate mai sus, beneficiile consumului de must asupra organismului nu pot fi neglijate. De exemplu, sucul obținut din struguri roșii sau negri conțin o cantitate mai mare de resveratrol. Această substanță, odată ajunsă în sistemul digestiv, reduce semnificativ colesterolul și previne bolile miocardice.

Concret, flavonoizii din must sunt cei care se fac responsabili de creșterea nivelului colesterolului bun sau HDL, se previne astfel blocarea arterelor și reduce apariția complicațiilor cardiovasculare.

Mustul mai este recunoscut și pentru proprietățile antibacteriene. Ne protejează în fața infecțiilor respiratorii, dar și de alte afecțiuni cauzate de bacterii și virusuri. 

Totodată, trebuie menționat să sucul proaspăt de struguri purifică sângele și face ca organismul să elimine toxinele. Beneficiile pe care mustul le are asupra organismului sunt completate de proprietățile antimicrobiene care previn și combat infecțiile tractului urinar și ale rinichilor, potrivit Adevarul.