De ce ar trebui să mănânci murături. Efectele benefice pentru digestie și imunitate

De ce ar trebui să mănânci murături. Efectele benefice pentru digestie și imunitate Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Apreciate mai ales în sezonul rece, murăturile aduc un aport serios de probiotice în organism. Ideale de consumat ca garnituri, acestea constituie și o sursă bogată de vitamina C.

Varianta ideală de a consuma legume sezonul rece este aceea de a folosi delicioasele murături ca garnitură. Acestea fac parte din categoria alimentele fermentate având un conținut mare de bacterii vii. Mai mult, murăturile pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, susține nutriționista Mihaela Bilic.

Poți evita răcelile dacă alegi să consum murături

Legumele puse la murat se păstrează cu ajutorul procesului de lacto-fermentație. Acesta se lasă la macerat în apă sare sau oțet, urmând ca bacteriile să acționeze în contact cu glucidele din legume. În urma acestui proces se eliberează mai multe enzime.

De asemenea, în urma procesului de fermentație apare și acidul lactic. Acesta acționează ca un conservant și poate ajuta la scăderea pH-ul mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, acidul lactic din murături blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.

Specialiștii susțin că metoda ideală de conservare pentru murături este apa cu sare.

Nutriționistul Mihaela Bilic a precizat că metodele de conservare care presupun anumite tratamente termice pot anula calitățile nutritive ale acestora.

Varza murată, ideală în sezonul rece

Pe lângă castraveți, gogonele, conopidă sau ardei, varza murată are un conținut bogat de vitamina C.

Mai mult, aceasta poate fi consumată fără riscul de a duce la indigestie.

„Varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie. ”, a spus Mihaela Bilic.

Totodată, la fel de benefice pentru organism pot fi și alte tipuri de murături precum ceapa, morcovii,  pepenii sau chiar merele și gutuile.

Nutriționistul Mihaela Bilic este de părere că toate fructele de toamnă pot fi transformate în murături ideale de a fi consumat în sezonul rece.

Motivele pentru care ar trebui să consumi murături. Pot crește imunitatea

Mihaela Bilic. Sursa foto: Facebook

Murături pe care să le consumi dacă ai probleme cu digestia

Aceste alimente au un conținut bogat de fermenți vii, precum lactobacili și bifidobacterii. Ambii au rol esențial în întărirea sistemului imunitar, dar pot echilibra și flora intestinală.

Totodată, murăturile pot reduce inflamațiile și riscul de a dezvolta anumite intoleranțe digestive.

Aceste alimente sunt considerate un adevărat medicament în ameliorarea sindromului de colon iritabil.

„ Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii. ”, a adăugat Mihaela Bilic.

Pentru a obține murături de calitate, bogate în probiotice, acestea ar trebui să fie conservate în apă cu sare. Nutriționistul susține că românii ar trebui să evite conservarea legumelor prin alte metode.