Beneficiile semințelor de dovleac. Mihaela Bilic, despre beneficii nebănuite

Sursa foto: Dreamstime.com

Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că obiceiul de a mânca semințe nu este deloc rău pentru organism. Ele au numeroase beneficii, mai ales cele de dovleac. Medicul le recomandă bărbaților să consume acest tip de semințe însă trebuie să fie atenți la cantitate. Au multe calorii.

Semințele de dovleac au numeroase beneficii pentru organism, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Deși obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni din exterior, ele sunt sănătoase și ajută organismul.

„Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un rău' necesar, mai ales pentru bărbați. Spun rău' pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior”, a spus medicul pe rețelele de socializare.

Ea recomandă consumul lor în special bărbaților, asta pentru că studiile au demonstrat că sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei. Semințele de dovleac pot preveni adenomului de prostată. În plus, ele sunt bogate în compuși vegetali, care ajută la scăderea colesterolului din sânge.

„Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin”, susține medicul.

Sursa foto: 45416661 © Kucher Serhii | Dreamstime.com

Mihaela Bilic ne prezintă beneficiile semințelor de dovleac

Medicul nutriționist spune că, la fel ca orice alte oleaginoase, semințele de dovleac sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide și sub 10% apă. Chiar dacă ele sunt benefice pentru organism, trebuie să ai grijă la cantitatea zilnică pe care o consumi. Nu trebuie mâncat mai mult de un pumn pe zi, asta pentru că au au calorii aproape cât o ciocolată.

„Ideal ar fi sa fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire. Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor”, mai spune Mihaela Bilic.

Legat de modul în care ar trebui să consumăm semințele de dovleac, medicul nutriționist recomandă coacerea lor în cuptor. Cele mai sănătoase sunt cele făcute în tavă, cu puțină sare. Ele trebuie gătite timp îndelungat, la o temperatură joasă, de maxim 100 de grade Celsius. În acest mod, ele se vor usca și vor deveni crocante.

Chiar dacă ele sunt benefice organismului, persoanele care au o bilă leneșă trebuie să fie atente. Prea multe semințe deranjează colecistul, avertizează medicul Mihaela Bilic.

„Cat despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arterial”, mai explică medicul nutriționist pe contul său de Facebook.