Editura Evenimentul si Capital

În inima muntelui, pe urmele neutrinilor: experimentul CUORE

Autor: | | 0 Comentarii | 852 Vizualizari

Recent, la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, a fost inaugurat experimentul Cuore. CUORE vânează procese nucleare care ar putea ajuta la descifrarea misterului neutrinilor și al celui al dispariției antimateriei din Univers.

Neutrinii sunt cele mai misterioase particule din cadrul Modelului Standard al fizicii particulelor elementare. Exista neutrini de trei tipuri; cei electronici, cei muonici și, în final, cei tauonici, care apar în procese de dezintegrare în care sunt emiși electroni, muoni sau particule tau.

La ora actuală se știe că neutrinii, care nu au sarcină electrică, au o masă. Acest lucru a fost dedus din așa-numita oscilație a neutrinilor, un proces cuantic în urma căruia neutrini de un tip se pot transforma în neutrini de alt tip, lucru posibil doar dacăneutrinii au masă.

Nu se cunoaște însă masa neutrinilor: aceasta este extrem de mică și toate experimentele care au încercat să o măsoare până la ora actuală au putut doar fixa limite superioare, fără să fie capabile să determine această cantitate.

Un alt mister învăluie neutrinii: datorita faptului că aceștia nu au sarcină electrică, este posibil ca neutrinii și antineutrinii (antiparticula neutrinului) să fie una și aceeași particulă, însă acest lucru nu a fost până acum confirmat experimental.

În acest context, un nou experiment la laboratorul subteran de la Gran Sasso (în Italia) ar putea rezolva misterul neutrinilor și, împreună cu acesta, și pe cel al dispariției antimateriei din Univers imediat după Big Bang.

În inima muntelui Gran Sasso a fost recent inaugurat experimentul CUORE (inimă, în limba română), Cryogenic Underground Observatory for Rare Events, care încearcă să măsoare așa-numitele dezintegrări nucleare beta duble fără emisie de neutrini.

Acest tip de procese nucleare transformă doi neutroni dintr-un nucleu în doi protoni, cu emisie de doi electroni și doi antineutrini electronici. Dacă însă neutrinul și antineutrinul sunt una și aceeași particulă, procesul ar putea să aibă loc fără emisie de neutrini.

În cadrul colaborarii CUORE participa 125 de oameni de știință din 25 de țări. CUORE este alcătuit dintr-o serie de detectoare formate din cristale de dioxid de teluriu, cu o greutate totală de 741 de kilograme. Aceste cristale sunt menținute la o temperatură extrem de joasă, de doar 10 miliKelvin, adică doar 10 miimi de grad față de zero absolut!

CUORE funcționează precum un termometru: când este înregistrată o particulă în detector, temperatura acestuia crește și permite cercetătorilor să obțină informații despre procesele măsurate.

În cadrul experimentului CUORE, cristalele de TeO2 sunt atât detectoarele de particule, cât și cele care generează semnalul de dublă dezintegrare beta. Cei 1400 de metri de munte deasupra aparatului elimină, absorbindu-le, mare parte din așa-numitele raze cosmice, particule care ajung pe Pământ din Univers, și care ar deranja măsurătoarea neutrinilor.

Pe lângă munte, experimentul are și alte ecrane de protecție față de radiația ambientală, alcatuite din plumb roman și cupru special, care are o radioactivitate intrinsecă foarte redusă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate