Muncitori români umiliţi şi în Olanda, nu doar în Germania. S-au mirat şi autorităţile

Muncitori români umiliţi şi în Olanda, nu doar în Germania. S-au mirat şi autorităţile

Primarul unei comune din Olanda a fost şocat după ce a constatat care erau condiţiile de cazare pentru muncitorii români angajaţi la o fermă din localitatea pe care o administra, descoperire care vine la câteva zile după dezvăluirile despre umilinţele pe care le îndură şi sezonierii din Germania.

Muncitori români umiliţi şi în Olanda, nu doar în Germania. S-au mirat şi autorităţile după ce au descoperit cum trăiau peste 50 de muncitori români într-un complex agricol din satul Linne, provincia Limburg.

Conform primarului Stef Strous, lucrătorii au fost găsiţi în „condiții deplorabile”-„Rareori am văzut o situație atât de degradantă. Situația nesigură în care am găsit muncitorii români, mi-a făcut imposibilă amânarea măsurilor”, a spus edilul comunei Maasgouw

La acţiunea de control au participat Inspectoratul pentru Afaceri Sociale și Ocuparea Forței de Muncă Maasgouw şi poliţişti. Ulterior, autorităţile locale au obligat proprietarul să mute muncitorii în altă parte.

Strous a subliniat că unii muncitori români erau vulnerabili, neglijați și arătau că se tem de patron. Paturile supraetajate atingeau tavanul şi în clădirea în care dormeau muncitori exista riscul unui incendiu de proporţii.

câmp din Olanda

Muncitorii români erau înghesuiţi în dormitoare cu aproape 70 de paturi supraetajate. Conform rtlnieuws.nl, clădirea în care erau găzduiți românii era supraaglomerată, mizerabilă și nesigură. Totodată, era clar că acea clădire era în pericol să cadă în eventualitatea în care ar fi fost afectată de un cutremur, existând semne mari de întrebare cu privire la structura ei de rezistenţă.

Paturile erau asezate la o distanţă foarte mică faţă de tavan, iar în dormitoare nu exista o ventilație bună. Mai mult, unele ferestre aveau bare de fier, iar plitele cu gaz îmbuteliate și arzătoarele pe gaz erau aproape de încăperile în care dormeau românii.

Căile de evacuare, alarmele de incendiu şi echipamentele de stingere a flăcărilor lipseau, astfel că în eventualitatea producerii unui incendiu, se putea înregistra o adevărată tragedie.

În acest context, amintim că nici viaţa muncitorilor sezonieri români din Germania nu s-a schimbat deloc. Asta a fost concluzia Cătălinei Guia, consilier în cadrul unui proiect guvernamental german care se ocupă de respectarea drepturilor străinilor. Conform sursei citate, sezonierii din Germania sunt în continuarea ţinta abuzurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News