Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Evenimentul Istoric. Ce beneficii aveau spionii români care dezertau în SUA? Dezvăluiri incendiare din dosarul „Pacepa”
VIDEO

Evenimentul Istoric. Ce beneficii aveau spionii români care dezertau în SUA? Dezvăluiri incendiare din dosarul „Pacepa”

Ion Mihai Pacepa a fost cel mai cunoscut spion român care a defectat. Însă și alți ofițeri aflați în slujba serviciilor secrete, odată ajunși în State, se bucurau de diverse avantaje oferite de americani. Alecu Racoviceanu și invitații săi în emisiunea Evenimentul Istoric au comentat date mai puțin știute despre regimul care le era rezervat defectorilor români.

Securitatea avea un departament special pentru „pedepsirea ofițerilor rămași în exterior, însă Pacepa a reușit să contramandeze cam toate măsurile luate contra lor. Până la Pacepa avem undeva la 13-14 defectori. Majoritatea defectorilor s-au dus către spațiul american”, a explicat istoricul Liviu Țăranu.

În opinia cercetătoarei Alice Barbu, americanii se purtau „extraordinar de frumos” cu ofițerii care dezertau, în schimbul informațiilor. Moderatorul Alecu Racoviceanu a amintit că exista o structură specializată care se ocupa de ei.

„Erau aduși în Washington sau împrejurimi, cazați în vilele CIA. Primul debriefing dura 6 luni. Apoi li se asigura un alt domiciliu, o identitate falsă. Se apela la ei de fiecare dată când era o problemă pe spațiul de interes din care proveneau”, a adăugat Liviu Țăranu.

Deși au existat două cazuri când românii au reclamat serviciile oferite de statul american, aceata „oferea o indemnizație destul de generoasă”, potrivit istoricului. Însă sumele variau, desigur, în funcție de statutul defectorului.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată la acest link.