Ceva fabulos se întâmplă de aproape 1.000 de ani între Belgia şi Olanda. Foto

Ceva fabulos se întâmplă de aproape 1.000 de ani între Belgia şi Olanda. Foto

Se pot observa în cafenele, în magazine sau chiar pe acoperișul caselor.

Ceva fabulos se întâmplă de aproape 1.000 de ani la graniţa dintre Belgia şi Olanda. În prim-plan apare ceea ce cu siguranţă a fost o adevărată provocare pentru topografi. N-avea cum să fie altfel din moment ce linia de frontieră trece prin mai multe clădiri private și publice din ambele ţări. Spre exemplu, într-o casă din localitatea Baarle poți sa te uiți la televizor din Olanda și să mergi în dormitorul situat în Belgia.

Baarle este situată fix pe granița dintre Belgia și Olanda, iar oamenii trebuie să aibă grijă să respecte legislația fiecărui stat, conform dw.com. „De fiecare dată când mă duc la toaletă trebuie să traversez granița. Din fericire, nu există control vamal”, povestește, uşor amuzat, Julien Leemans. Ce mai poate spune acest om când granița de stat dintre Belgia și Olanda trece chiar prin casa lui?

În Belgia există Baarle Hertog, iar în Olanda este Baarle Nassau. Între ele nu există doar un punct de trecere a frontierei, ci câteva. Particularitatea provine de la faptul că ele sunt marcate cu mai multe cruciulițe pe asfalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceva fabulos se întâmplă de aproape 1.000 de ani între Belgia şi Olanda

Se pot observa în cafenele, în magazine sau chiar pe acoperișul caselor. Totul a pornit în 1198, când Henry I, Ducele de Brabant, i-a dat terenul în arendă lordului Breda. I-a dat doar terenurile care nu erau cultivat, iar pe cele cultivate le-a păstrat. Când Belgia și-a proclamat independența, a fost nevoie ca aceste parcele să fie separate și astfel s-a ajuns la situaţia inedită amintită mai sus.

Baarle are în prezent 30 de enclave, dar și un regulament creat special pentru ușa de la intrare. Astfel, un locuitor al orașului este considerat cetățean al statului în care se află ușa de la intrare, indiferent dacă locuința se află în ambele state. Nu mai miră că inclusiv primăria și secția de poliție sunt împărțite de frontieră. Dacă se oficiază o nuntă, mirele, mireasa şi alaiul trebuie să stea pe parte statului de care aparțin.

Există doi primari și legi separate. Cu toate acestea, vă vine să credeţi sau nu, dar orașul este guvernat împreună. Ce-i drept, a fost o situaţie mai complicată în actualul context al pandemiei de coronavirus.

Măsurile sanitare au fost diferite. Belgia a impus carantina, în timp ce Olanda a preferat o abordare mai relaxată. În Baarle puteai găsi cafenele aflate pe aceeași stradă cu regim diferit. Într-o parte puteai să te tunzi, dar în cealaltă, frizeriile erau închise. Se pare că este greu să te plictiseşti într-un astfel de loc.