Problema muncitorilor români în străinătate. Doar 59 au fost înregistrați legal la Ministerul Muncii
- Cristi Dorombach
- 11 mai 2021, 13:29
Ministerul se face că nu înțelege că majoritatea covârșitoare a românilor pleacă pe cont propriu și nu prin firme intermediare autorizate de ministerul Muncii.
Ministerul Muncii din România susține că se luptă să apere drepturile românilor care pleacă la muncă în străinătate, impunând agențiilor de muncă reguli stricte și garantând muncitorilor drepturi generoase.
Doar 59 români au fost înregistrați legal de Ministerul Muncii
Astfel, 59 de români au plecat să lucreze în construcţii în Germania în 2020, spune Inspecţia Muncii, citată de Mediafax. Deși numai în Germania sunt zeci, poate sute de şantiere unde lucrează un număr mare de români.
Numai 59 de români au plecat să muncească în Germania în 2020, arată datele furnizate de Inspecţia Muncii. Olanda şi Polonia au primit, la rândul lor, câte 1 român în construcții, în vreme ce în Franţa au ajuns 16, în Belgia 13, iar în Danemarca 6. Date care nu reflectă adevărata pondere a muncitorilor români pe șantierele din Europa.
Datele din piaţa construcţiilor arată că, de fapt, în străinătate lucrează pe şantiere aproximativ 700.000 de români, susține Ziarul Financiar.
„Oamenii vin acasă în concediu, de sărbători, şi pleacă înapoi în ţările în care lucrează luând cu ei o rudă, un vecin, un prieten.
Majoritatea celor care lucrează în construcţii în străinătate nu pleacă prin agenţii.
Sindicatele din ţările respective nu-şi doresc români acolo, pentru că fac concurenţă forţei de muncă locale.
De aceea, românii sunt plătiţi mai prost, acceptă condiţii pe care italienii sau nemţii nu le-ar accepta“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
România are un deficit de circa 350.000 de oameni în sectorul construcţiilor, dacă toate proiectele anunţate – publice şi private – ar urma să fie duse la îndeplinire, potrivit unei analize ZF pe baza datelor furnizate de jucătorii din piaţă. Din acest număr, cam 100.000 ar trebui să fie angajaţi calificaţi, pentru sarcini care necesită experienţă şi pregătire, spun constructorii din România.