Mucegai în borcanul cu gem. Ce facem, îl aruncăm sau curățăm stratul de la suprafață

Mucegai în borcanul cu gem. Ce facem, îl aruncăm sau curățăm stratul de la suprafață Gem. Surs foto: Pixabay

Mucegai în borcanul cu gem. Mucegaiul este de diferite tipuri, unele fiind mai periculoase decât altele. Cele mai închise la culoare produc toxine care pot afecta grav sănătatea oricui consumă din borcan.

Mucegai în borcanul cu gem. Mucegaiul este periculos pentru sănătate. Cei mai expuși riscului sunt bătrânii, copiii şi femeile însărcinate. De asemenea, și cei care au un sistem imunitar compromis trebuie să-l evite. Dacă vă încadrați, este o idee bună să nu mâncați din produsele contaminate cu mucegai.

Mucegai în borcanul cu gem şi dulceaţă

Nu doar dulceața sau gemul dezvoltă mucegaiul deasupra, chiar si siropul de artar poate căpăta aşa ceva. Acest fenomen ridică întrebări despre calitatea produselor. Mucegaiul apare la suprafața alimentelor, dar și la suprafața borcanelor de gem sau dulceață.

De regulă, mucegaiul se formează din cauza calității proaste a produselor originale sau a greșelilor efectuate în timpul preparării. Dar și condițiile necorespunzătoare de păstrare contribuie la apariția acestei ciuperci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mucegaiul apare în multe produse alimentare

Poate supraviețui în condiții reci, uscate sau acide. Odată ce crește pe un produs, se poate răspândi pe orice, de la carne și fructe până la pâine și brânză. Ca regulă generală, produsele mai moi sunt mai predispuse la pătrunderea ciupercilor decât cele care au suprafețe mai dure.

Gem, Caisă, Borcan, Alimente, Fructe

Mucegai în borcanul cu gem. Sursa foto. Pixabay

Gemurile capătă mucegai fie pe capacul borcanului, fie la suprafața gemului. Mucegaiul nu este sănătos pentru organism, pentru că poate provoca boli grave, mai ales la cei mici. Cu toate acestea, dacă observați mucegai în borcanul cu gem, nu trebuie să îl aruncați.

Cel mai periculos mucegai Aspergillus flavus

Potrivit experților în siguranță alimentară, trebuie să verificați culoarea pentru a afla dacă este în regulă să mâncați produsul. Dacă culoarea este albastru pal sau alb, o puteți curăţa și dacă este neagră, verde, galbenă sau portocalie, trebuie să aruncați întregul produs la gunoi.

Aspergillus flavus produce o toxină care provoacă pneumonie severă și cancer la ficat. Deși doar o parte din aliment este mucegăit, întregul produs este contaminat cu spori. Dacă ați detectat mucegai în borcanele de gem sau dulceață, este important să fiți atenți la mai multe semne.

Primul ar fi aspectul. Dacă observi schimbări de culoare, pete de mucegai, sau conținutul arată neobișnuit sau neplăcut, este un semn că s-ar putea să fi fost deteriorat. Și mirosul neobișnuit poate fi semn al mucegaiului. Deschide borcanul și miroase conținutul. Dacă are un miros de fermentație, mucegai sau orice alt miros suspect trebuie aruncat imediat.