Motivele pentru care polițiștii de la Rutieră, prinși în flagrant când primeau mită, au fost plasați în arest la domiciliu. Explicațiile unui judecător
- Mihai Soica
- 29 aprilie 2023, 11:17
Doi polițiști de la Brigada Poliției Rutiere din București au fost prinși în flagrant de procurorii DNA, dar judecătorul nu a fost de acord să emită un mandat de arestare. În încheierea de ședință de vineri seara, Tribunalul București a decis plasarea celor doi oameni ai legii în stare de arest la domiciliu.
De regulă, când un judecător dispune din prima măsura arestului la domiciliu înseamnă că la dosar nu există probe solide care să ateste acuzațiile aduse.
În magistratură există o regulă nescrisă care prevede că arestul la domiciliu se stabilește atunci când urmează să fie administrate și alte probe, care să le întărească pe cele inițiale, sau când nu există probe certe care să dovedească acuzațiile.
Cum explică un judecător situația
Deși au fost prinși în flagrant, cei doi polițiști de la Brigada de Poliție Rutieră din București au fost plasați în arest la domiciliu.
În acest caz, din punct de vedere juridic, pot exista mai multe observații de făcut. În primul rând, DNA vorbește în comunicatul oficial de 23 de cazuri, dar mai apoi, că doar pentru patru dintre acestea s-ar fi constatat infracțiunea flagrantă.
”Dacă probele erau solide, judecătorul ar fi dispus arestul, în cel mai scurt timp. La un flagrant, acesta poate să fie provocat de organul de urmărire penală, iar atunci toate probele sunt nule de drept. Mai există și ipoteza ca prejudiciul să fie foarte mic, cum e și cazul celor doi polițiști, și atunci nu se impune o astfel de măsură excesivă, cum este arestul preventiv”, ne-a explicat un fost judecător de penal, de la Tribunalul Cluj.
Un comisar și un agent, prinși în flagrant
Procurorii DNA susțin că cei doi polițiști, comisarul Andrei Pantea și agentul Valentin Olteanu, de la Brigada Poliției Rutiere București, au fost prinși în flagrant.
”În perioada 19 martie – 22 aprilie 2023, suspecții Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit, de la 23 de conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice”, se arată în actul de acuzare.
Direcția Națională Anticorupție mai susține că cei doi polițiști ar fi primit banii de la șoferi, strecurați printre actele de identitate ale acestora.
”Ca mod de operare, de cele mai multe ori banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Pantea Andrei. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi. În contextul menționat mai sus, la data de 27 aprilie 2023, cei doi suspecți ar fi fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la patru conducători auto suma totală de peste 2.000 lei”, se mai arată în comunicatul oficial al DNA.