Viața la bloc cu centrală de apartament. Dosarul care te pune pe drumuri

Viața la bloc cu centrală de apartament. Dosarul care te pune pe drumuri Centrala de apartament. sursă: arhivă EVZ

Montarea centralelor de apartament nu este atât de simplă deoarece pașii care trebuie urmați sunt destul de mulți. O altă problemă care dă bătăi de cap este alergatul după acte și multă birocrație. Așadar, ieșirea din sistemul centralizat este complicată.

Montarea centralelor de apartament în 2024

În lunile de toamnă, mulți români își montează centrale termice. Motivul pentru care-i cea mai aglomerată perioadă este procesul foarte dificil de debranșare de la sistemul centralizat. 

În funcție de zonă, debranșarea este anevoioasă și poate dura chiar și câteva luni, în funcție de pretențiile fiecărui furnizor de energie termică. Din acest motiv, românii se mobilizează din timpul verii pentru a fi siguri că vor putea monta centralele până la sosirea sezonului rece.

Dar înainte de a pleca la drum trebuie să știți de aveți de făcut și cât v-ar putea costa toată acestă aventură. În general se poate spune că merită tot acest sacrificiu deoarece scapi de serviciile tot mai slabe la căldură și apa caldă.

Debrașarea poate dura și câteva luni

Primul pas este să anunți că dorești să te debranșanșezi de la compania care asigură agent termic pentru blocul în care locuiești. Cererea se poate depune la registratura companiei sau online.  Urmează întocmirea dosarului pentru Serviciul Tehnic și Avizare, apoi întocmirea proiectului de gaz.

centrale termice apartament foto romstalMontarea centralelor de apartament în 2024. Sursa foto: Pixabay

Montarea centralelor de apartament în 2024: Documente

Este foarte important de reținut faptul că debranșarea nu se poate face în timpul sezonului rece când deja a început să se furnizeze agent termic. La RADET București documentația trebuie înregistrată între 15 aprilie-15 august.

Așadar, pentru a întocmi dosarul aveți nevoie de următoarele documente:

  • cerere de debranșare totală,
  • acordul de la asociația de proprietari,
  • acordul vecinilor poziționați pe verticală și orizontală,
  • copie după actul de identitate al proprietarului apartamentului,
  • proiect tehnic de debranșare întocmit de un proiectant atestat de Ministerul Lucrărilor Publice,
  • factură și copie cu dovada achitării proiectului de debranșare.

Criză De EnergieMontarea centralelor de apartament în 2024. Sursa foto: Pixabay

Costurile cu debranșarea

Costurile cu debranșarea de la RADET diferă în funcție de zonă. În general, întocmirea și depunerea proiectului de debranșare poate să ajungă la suma de  3.000 de lei în funcție de prețurile stabilite de cel cu care lucrați. Prețurile nu sunt bătute în cuie, de obicei se mai poate negocia cu firma specializată pe care ai ales-o pentru lucrare.

După întocmirea dosarului trebuie depus pentru analiză și într-un final pentru a obține avizului tehnic de debranșare de la RADET, care va costa 204 lei.

De asemenea, după depunerea dosarului, RADET va elibera un aviz în care se comunică condițiile legale care trebuie îndeplinite pentru a efectua debranșarea. Iar pentru pentru întocmirea proiectului de gaz apelați la o firmă autorizată ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei).

Ultimul pas este proiectul pentru instalația termică, care trebuie va fi ântocmit de proiectant autorizat și avizat IT și IS, și apoi va fi verificat de către un specialist autorizat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Ne puteți urmări și pe Google News