Moduri în care putem economisi timp și bani! Cum putem avea o alimentație sănătoasă în mod eficient

Moduri în care putem economisi timp și bani! Cum putem avea o alimentație sănătoasă în mod eficient Sursa foto: dreamstime.com

Într-o lume tot mai agitată, o alimentație echilibrată rămâne uneori un deziderat greu de atins. Viața omului modern vine cu responsabilități de multe feluri, astfel încât acest segment este ignorat din lista priorităților. Totuși, există o serie de sfaturi ușor de urmat, care ne pot ajuta să economisim atât bani, cât și timp, în același timp ducând și un stil de viață sănătos.

Dacă vrei să ai un stil de viață sănătos, te poți ajuta de mici trucuri care să-ți ușureze timpul petrecut în bucătărie ori la cumpărături.

Pregătește masa în avans

Conceptul de „Meal prep” este o abordare utilă dacă vrem să ne asigurăm de faptul că vom economisi timp prețios din zi. Este nevoie doar de puțină organizare, iar activitatea constă în a pregăti mesele zilei în avans, adaptându-le stilului personal de viață.

Poți alege să pregătești 2-3 feluri de mâncare, într-o singură zi, din ingrediente comune și ușor de preparat, cum sunt supele, ciorbele sau carnea la grătar. Întreaga activitate nu va dura mai mult de 2-3 ore, dar cu siguranță vom beneficia de preparate gătite în casă care să ne ajungă câteva zile bune.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, putem prepara diverse rețete pe care ulterior le putem congela și servi mai târziu, astfel că dacă vrem să mâncăm ceva rapid, deja gătit, avem la îndemână un preparat util.

Alimentele pe care păstrăm în frigider pot rămâne în acest fel între 2-5 zile, în vreme ce la congelator putem ține produse și până la 3-4 luni. De menționat este că preparatele pe bază de ouă, lapte ori carne trebuie consumate mai repede decât fructele ori legumele.

Evită să mergi la cumpărături când ți-e foame

Dacă mergem la cumpărături atunci când ne este foame, putem fi tentați să achiziționăm produse alimentare care nu ne sunt de folos, astfel că este bine să consumăm ceva înainte de a merge la supermarket, alături de scrierea unei liste de cumpărături, de care să ținem cont.

Profită de reduceri atunci când acestea apar, dacă este vorba despre produse neperisabile precum conserve, făină, ulei ori paste, pe care le poți consuma oricând.

Reguli pentru o alimentație sănătoasă

1. Consumă alimente variate

Cu cât varietatea alimentelor este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toți nutrienții esențiali, în special vitamine și minerale, necesare menținerii sănătății.

2. Menține echilibrul între aportul alimentar și activitatea fizică

Pentru a reduce riscul de apariție a bolilor cronice, precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral sau anumite tipuri de cancere, este recomandat ca adulții să facă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.

3. Consumă o cantitate mare de fructe și legume

Aceste alimente nu sunt doar importante surse nutritive, dar furnizează în același timp antioxidanți importanți, ce protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Orice dietă ar trebui să conțină zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume.

4. Începe ziua cu un mic dejun sănătos

pentru a ajuta metabolismul, a controla greutatea, a avea energie, a ajuta  memoria

5. Ia gustări sănătoase între mese

Gustările sănătoase, precum fructele, legumele sau lactatele cu nivel scăzut de proteine pot asigura necesarul zilnic de nutrienți.

6. Consumă alimente care conțin o cantitate mică de grăsimi

Consumul excesiv de grăsimi produce creșterea nivelului de colesterol și a riscului de apariție a obezității și a bolilor cardiovasculare. Trebuie redus consumul de grăsimi precum slănina, margarina, mâncărurile prăjite, carnea grasă și alimentele de tip fast-food.

7. Controlează consumul de sare

Nu adăuga sare când gătești sau la masă. Alege conservele cu un conținut redus de sare sau clătește alimentele conservate înainte de a le găti.

8. Consumă cereale integrale

Contrar opiniei generale, pâinea integrală și neagră, orezul sau pastele făinoase nu constituie alimente  hipercalorice. Dimpotrivă, ele aduc nutrienți importanți, precum vitaminele din grupul B și fibre alimentare, conferă sațietate fără un aport de grăsimi și sunt relativ ieftine.