Sfaturi utile pentru un corp de invidiat în timpul Postului! "Nu tot ce este vegetal este şi sănătos"
- Emma Cristescu
- 21 noiembrie 2021, 20:47
Postul Crăciunului dă multe bătăi de cap credincioșilor! Medicul Maria Niţescu sare în ajutorul oamenilor și povestește care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim în această perioadă pentru a avea un corp sănătos.
"Alimentaţia în post trebuie să ne aducă în primul rând o varietate de legume, fructe, cereale de bună calitate, surse de proteine vegetale şi anume leguminoase, fasole, năut, linte. Trebuie să ne mai aducă nuci, seminţe. De exemplu putem consuma la micul dejun o felie de pâine cu avocado şi legume, cu nişte roşii sau ardei. La prânz, o ciorbă de fasole sau iahnie de fasole cu salată, iar seara, nişte ciuperci la grătar şi alte legume.
Între mese putem consuma două-trei fructe. Bineînţeles că trebuie să adăugăm şi o cantitate de grăsimi sănătoase, iar aici mă refer la ulei de floarea soarelui sau de măsline. Acesta trebuie adăugat la finalul prelucrări termice, dacă vorbim despre o mâncare gătită, iar dacă vorbim de o salată, atunci o lingură de ulei este suficient", a spus medicul Maria Niţescu, miercuri, în rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3.
Ai grijă! Sunt foarte nesănătoase!
"Odată dacă ne gândim la valoarea nutriţională a alimentului, iar apoi dacă ne gândim la modalitatea în care sunt prelucrate sau gătite alimentele respective.
De exemplu, un piure de cartofi este foarte prelucrat termic şi procesat mecanic, iar pentru o persoană sănătoasă acest piure se absoarbe rapid, în timp ce pentru o persoană în vârstă, acest piure este foarte binevenit.
Pentru o persoană care a slăbit foarte mult fără să aibă un motiv identificat, atunci trebuie să venim cu alimente uşor asimilabile care să-i aducă o cantitate de energie, fără să crească cheltuiala de energie a organismului", a mai spus medicul.
Digestia, un subiect foarte controversat
"Microbiota are nevoie pentru a fi echilibrată de fibre alimentare. Cu cât legumele sunt mai puţin termin şi mecanic procesate, cu atât o cantitate mai mare ajunge în colon, acolo unde trăieşte această microbiotă.
Deci, dacă mâncăm legume foarte procesate, supă cremă, piureuri, în colon nu prea mai ajunge nimic şi atunci vor avea de-a face cu o disbioză intestinală. Desigur, microbiota are nevoie de proteină, dar poate să se hrănească cu proteinele din leguminoase", a precizat medicul.
Dulciurile în Post
"Cel mai bine ar fi să mâncăm dulciuri făcute în casă, pentru că atunci ştim ce ingrediente utilizăm şi ce valoare calorică ar putea avea. Este bine să mâncăm un dulce după ce am mâncat o salată.
Dacă după ce am mâncat o salată, avem stomacul plin cu fibre, atunci putem să mâncăm o porţie de plăcintă cu mere, pentru că nu se va absorbi cantitatea de glucoză dacă avem masa bogată în fibre alimentare.Sau putem să mâncăm imediat după ce am mâncat sport. Desigur, nu mâncăm o tavă cu plăcintă, dar ne putem satisface această poftă. ", a încheiat aceasta.