Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă în 2022

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă în 2022

Începutul unui nou an este un prilej bun pentru a face o analiză personală. Printre categoriile care nu trebuie să lipsească din această analiză se numără și alimentația. Doctorii și nutriționiștii atrag atenția constant și ne avertizează să avem grijă la alimentele consumate. Excesul unora sau lipsa altora pot declanșa diferite afecțiuni. În acest articol îți vom prezenta câteva aspecte de care trebuie să ți cont pentru a avea o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Reduceți consumul de zahăr și sare

Majoritatea oamenilor își iau doza de sodiu din sare. Consumul excesiv de sare crește riscul de hipertensiune arterială, care la rândul ei poate provoca boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.

Încercați să reduceți cantitatea de sare folosită la gătit, dar și produsele care au un conținut ridicat de sare. Cea mai mare cantitate de sare provine de la alimente procesate: mâncăruri gata preparate, carne procesată, salam, șuncă, brânză etc).

La fel ca și sarea, consumul excesiv de zahăr provoacă numeroase afecțiuni, printre care amintim: apariția cariilor și creșterea nesănătoasă în greutate.Organizația Mondială de Sănătate (OMS) recomandă consumul a mai puțin de 50 de grame de zahăr pe zi, maxim 10 lingurițe. Pentru a reduce aportul de zahăr, evitați consumul de gustări dulci, sosuri, iaurturi îndulcite, băuturi îndulcite cu zahăr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă, OMS recomandă consumul regulat de fructe și legume. Mesele zilnice ar trebui să conțină cel puțin 400 de grame de fructe și legume (excluzând cartofii, cartofii dulci sau alte rădăcinoase cu amidon). Acestea pot fi adăugate cu ușurință în diete deoarece supermarketurile au mereu în oferta lor fructe și legume proaspete. Poți alege să consumi fructe și legume de sezon, de la producătorii locali, dar și produse exotice. La Piața Lidl vei găsi constant produce precum: banane, kiwi, ananas, kaki, mango, portocale, varză de bruxelles, sparanghel, avocado și altele. Pe lângă acestea, supermarketul se aprovizionează mereu cu fructe și legume proaspete de la producătorii locali.

Pentru a știi mereu ce consumați, citiți cu atenție eticheta și ingredientele produselor. În cazul în care sunt ingrediente nesănătoase sau cantități mari de zahăr sau sare, evitați să mai cumpărați produsul respectiv.

Evitați consumul de țigări și alcool

Chiar dacă mulți specialiști recomandă consumarea ocazională a câte un pahar de vin, trebuie să atragem atenția asupra consumului excesiv. Consumul zilnic de băuturi alcoolice poate dezvolta probleme de sănătate, precum tulburări mentale și de comportament, ciroză hepatică, afecțiuni cardiace și nu numai.

În schimb, în cazul tutunului lucrurile sunt și mai categorice. Fumatul nu aduce niciun beneficiu pentru organism, dimpotrivă.

Pe lângă acestea, este recomandat să faceți mișcare constant. Fie că faceți plimbări lungi zilnice, alergați sau practicați diferite sporturi, mișcarea vă ajută să vă mențineți organismul sănătos și în formă.

Consumul de apă este de asemenea foarte important. Nu uitați să vă hidratați corespunzător și să consumați lichide zilnic (fără sucuri acidulate).

În plus, pentru a descoperi din timp orice probleme de sănătate, faceți-vă analize generale periodic.

 

P