Evenimentul Zilei > Politica > Mocnește scandalul între Arafat și Rafila: Replici acide prin intermediul presei. „În niciun caz nu strici un sistem național!”
Mocnește scandalul între Arafat și Rafila: Replici acide prin intermediul presei. „În niciun caz nu strici un sistem național!”

Mocnește scandalul între Arafat și Rafila: Replici acide prin intermediul presei. „În niciun caz nu strici un sistem național!”

Tensiunile iscate pe fondul modificării mecanismului de luare a deciziilor în pandemia de coronavirus continuă. Deși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat zilele trecute că nu a discutat cu Raed Arafat despre reducerea atribuțiilor Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) în crizele de sănătate din cauză că ar fi fost plecat din țară, prin intermediul presei cei doi reprezentanți își trimit replici acide.

S-a întâmplat în seara zilei de vineri, 3 decembrie. Șeful DSU, Raed Arafat, a avut un mesaj vehement pentru Alexandru Rafila, care dorește ca în situații de criză precum cea actuală Ministerul Sănătății să fie cel care să aibă principalul cuvânt de spus în recomandarea deciziilor ce trebuie impuse la nivel național.

Mesaj cu dedicație pentru Alexandru Rafila: „În niciun caz nu strici un sistem național”

„Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătății. DSU preia, întocmește proiectul de hotărâre al CNSU, îl propune și așa mai departe. Ministrul Sănătății poate să nu aprobe. DSU nu este un om, ci o entitate foarte consistentă.

Dacă a venit propunerea de la INSP, e clar că era cunoscută de INSP, iar noi când am compus textul l-am trimis în patru locuri: și premierului, ministrului nostru, doamnei doctor Pistol și domnului Rafila. În ședință când am discutat nimeni nu a spus că nu știe documentul. Săptămânile următoare o să fie luate măsuri.

Doctorul Arafat nu o să preia prerogativele ministerului. Dacă asta e problema, sunt și alte soluții. Dar în niciun caz nu strici un sistem național. Actualul sistem nu e făcut de mine. Sistemele nu se construiesc pentru un om, ci pentru o țară”, a declarat Raed Arafat, vineri seară.

Raed Arafat spune că DSU nu a impus nicio măsură cu forța

Șeful DSU a sugerat că Alexandru Rafila, care a precizat că nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru măsurile luate de alții, nu ar ști exact cum funcționează lucrurile. Ministerul Sănătății nu poate să ia decizii de unul singur, a precizat Raed Arafat.

„Orice măsură se ia implică mai multe ministere, indiferent. Dacă luam azi măsura (testarea celor care intră în țară), ea implică și MAI, și MAE și alte entități. De aici intervine DSU pentru că ministerul de resort vine cu propunere, dar decizia se ia la nivelul unui Comitet Național cu toți decidenții.

Dacă se dorește sa ia deciziile doar Ministerul Sănătății singur s-ar putea să ne trezim cu o măsură luată și pe urmă să zică Poliția că nu poate aplica, să zică Frontiera că e imposibil de aplicat. Noi nu am venit cu măsuri DSU să spunem că „DSU va spune că de mâine facem așa”. Am vorbit și de 15 ori pe zi cu foștii miniștri ai Sănătății, și cu dl Cseke, și cu dl Voiculescu, și cu dl Tătaru și cu dna Mihăilă. N-a fost un ministru al sănătății să nu vorbesc cu el zilnic pentru corelări ale unor decizii care în final sunt de la Ministerul Sănătății. Noi nu avem voie să fim altfel. Trebuie să colaboram în interesul cetățeanului”, a spus Raed Arafat, vineri seară, într-o intervenție televizată la Digi24.