Editura Evenimentul si Capital

MOARTEA LUI RASPUTIN. N-au putut să-l otrăvească, așa că l-au împușcat, l-au înjunghiat și l-au aruncat în râu cu mâinile legate

Autor: | | 0 Comentarii | 2178 Vizualizari

Moartea lui Rasputin, mujicul care ajunsese să controleze voința țarului Rusiei, păstrează și astăzi, după mai bine de o sută de ani, o mulțime de mistere.

Cine l-a ucis? Era într-adevăr imun la otravă? Și-a prevăzut sfârșitul, așa cum lasă să se întrevadă profeticul său testament? Părerile nenumăraților istorici care au studiat viața „Călugărului nebun” sunt împărțite! Rasputin s-a născut într-un sat siberian și până pe la 23 de ani viața sa nu a fost cu nimic diferită de a celorlalți mujici. A lucrat pământul, s-a căsătorit cu o fată și a avut mai mulți copii, din care trei au ajuns la maturitate.


În 1892, totul s-a schimbat însă. Purtat de un elan religios, Rasputin a petrecut câteva luni la o mănăstire. Nu s-a călugărit niciodată, în pofida poreclei pe care avea să o poarte mai târziu, nici nu și-a abandonat familia, pe care avea să o ajute până la sfârșitul vieții.
Fervoarea religioasă pare să-l fi condus pe Rasputin într-o sectă desprinsă din Biserica Ortodoxă. De la acești sectanți numiți Hlîsti pare să fi deprins Rasputin ideea că „trebuie să păcătuiești ca să obții harul dumnezeiesc al iertării”.

Totuși, în 1901, când a plecat în pelerinaj spre Grecia și Ierusalim cu gând să se călugărească, Rasputin s-a îngrozit de practicile homosexuale ale călugărilor ruși de pe Muntele Athos. Reîntors acasă, a luat legărura cu un sihastru pe care îl mai vizitase și după lunile petrecute la mănăstire. De la acest Macarie a aflat Rasputin pilda că în jurul unei sfinte mănăstiri sunt câte o sută de draci care îi ispitesc pe călugări, în vreme ce în jurul unui sat de necredincioși sunt numai doi. Macarie l-a îndemnat să-și caute mântuirea sufletului în lume, iar Rasputin l-a ascultat.

Fervoarea sa religioasă, acea nebunie pentru Hristos atât de specifică rușilor, dar și harisma), l-au făcut să fie remarcat de ierarhii Bisericii Ortodoxe Ruse, dar și de membri ai familiei imperiale. Până la urmă, a fost adus chiar în fața țarului și a țarinei. Vizibil
impresionat de Rasputin, Nicolai al II- lea a notat data primei întâlniri- octombrie 1906.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI