Evenimentul Zilei > Social > Tătaru: Nu mai avem transmitere comunitară! Spitalele și căminele, centre de risc
Tătaru: Nu mai avem transmitere comunitară! Spitalele și căminele, centre de risc

Tătaru: Nu mai avem transmitere comunitară! Spitalele și căminele, centre de risc

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că etapa transmiterii comunitare a fost depășită în România, dar există în continuare mai multe focare de infecţie. 

Nelu Tătaru spune, însă, că România nu a atins încă vârful epidemiei de coronavirus și că trebuie să mai treacă cel puțin o săptămână pentru a putea spera la o scăderea numărului de noi cazuri.

În privința măsurilor de relaxare, el avertizează că o mică parte a populației, care nu respectă regulile de distanțare socială, poate strica toate eforturile majorității, care respectă măsurile impuse de autorități.

Noi trebuie să urmărim acele focare care se nasc în acest moment. Nu mai avem acea transmitere intensă în comunitate, avem focare în căminele de bătrâni, în căminele de asistați neuropsihic, la personalul din aceste cămine și la personalul medical.

Aici trebuie să venim cu niște reguli de precauție. Nu mai avem acel aflux de pacieți care umplu unitățile de primiri urgențe”, a explicat Tătaru la postul de televiziune B1, precizând că, prin intervenție autorităților, aceste focare pot fi izolate.

Ministrul Sănătății a mai precizat că dacă se va păstra tendința din acest moment, spre sfârșitul acestei săptămâni s-ar putea ajunge la o scădere a numărului de cazuri de îmbolnăvire în România.

Referitor la o eventuală creştere a numărului de cazuri în jurul datei de 15 mai, când ar trebui să înceteze starea de urgenţă, ministrul a spus că, ”dacă va fi un scenariu negru, atunci recomandarea este de a păstra starea de urgență. Ritmul pe care îl avem în acest moment este unul stabil, avem 250-300 de cazuri de la o zi la alta”.

Tătaru a declarant, de asemenea, că o evaluare a deceselor care au avut loc în spitale în primele trei luni ale acestui an arată că „fluctuaţiile sunt foarte mici” de la o lună la alta, iar statisticile includ persoanele care aveau şi alte boli, unele grave, dar care au fost raportate ca decedate din cauza COVID-19. Sunt raportate astfel ca urmare a recomandărilor primite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a precizat ministrul Sănătății.