Ministrul Sănătății a fost întrebat de testarea medicamentului Remdesivir în SUA, la Spitalul Universitar din Chicago, asupra unui eşantion de 125 de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.

„Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus.

Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a afirmat Tătaru.

Ministrul Sănătății speră ca în aproximativ o lună medicamentul Remdesivir să ajungă în România.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a explicat că, în următorii doi ani, în România vor mai urma epidemii sezoniere de Covid-19.

„După experiența pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere.

Așa va fi și în acest caz. Să ne obișnuim că vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani. Având în vedere prima curbă, putem evalua și ce se va întâmpla în următorii doi ani. Nu avem un tratament, nu avem un vaccin.

În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puține cazuri, mergem spre o curbă lină și putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reușit să trecem prin această pandemie.

Atunci când vom ieși și vom vedea că avem o mare parte a populației care s-a imunizat, putem vedea următorii doi ani ca niște epidemii cu niște cazuri care nu vor avea aceeași amploare ca în această perioadă”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.