Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că pregătește un proiect de act normativ care va reglementa șomajul tehnic în instituțiile publice. Într-o postare pe Facebook, ea a arătat că funcționarii publici vor avea posibilitatea să rămână acasă, prin rotație, un număr egal de zile într-o lună. Violeta Alexandru a precizat că măsura este impusă de restricțiile de circulație solicitate de autoritățile medicale pentru restrângerea răspândirii pandemiei de coronavirus.

„În faţa acestei realităţi, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu şi, bineînţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. «Şomaj tehnic» în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a precizat ministrul Muncii.

Ea a spus că decizia este deja asumată, dar a subliniat că vor fi și consultări reprezentanții sistemului bugetar, inclusiv cu autoritățile locale.