Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Energiei: Situaţia Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă şi s-ar putea ajunge la faliment
Ministrul Energiei: Situaţia Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă şi s-ar putea ajunge la faliment

Ministrul Energiei: Situaţia Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă şi s-ar putea ajunge la faliment

Situaţia financiară a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este dezastruoasă şi s-a putea ajunge chiar la falimentul companiei, ceea ce ar genera probleme sociale enorme în Valea Jiului şi ar pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional, a scris azi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul său de Facebook.

"În această dimineaţă, mă aflu la Complexul Energetic Hunedoara într-o vizită de lucru, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu şi Cristian Buşu. Situaţia financiară a companiei este dezastruoasă şi temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situaţie este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puşi în faţa unei probleme sociale enorme în Valea Jiului şi a unei probleme de siguranţă a sistemului energetic naţional', a subliniat Grigorescu.

El a menţionat că, în cadrul vizitei de lucru, se va întâlni cu managementul companiei, cu sindicatele din minerit şi cu autorităţile locale.

"Aştept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înţeleagă că de acţiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greşeală şi nicio ezitare şi e de datoria mea să îi atenţionez pe toţi cei implicaţi că gravitatea situaţiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toţi actorii implicaţi', a adăugat ministrul.

Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei la Complexul Energetic Hunedoara, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015, publicat în Monitorul Oficial în luna noiembrie.

Potrivit documentului, Complexul Energetic Hunedoara ar urma să înregistreze venituri totale în valoare de 618,249 milioane de lei şi cheltuieli totale de 1,022 miliarde de lei.

Ministerul Energiei a anunţat, în luna octombrie, că va transmite o notificare Comisiei Europene prin intermediul căreia ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara urmează să fie transformat într-un ajutor de restructurare. În acest fel ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor şi finanţarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată şi cu prezentarea de garanţii în ceea ce priveşte viabilitatea şi rentabilitatea activităţii pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală şi implicit creşterea eficienţei economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara.

La finele lunii noiembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că planul de restructurare nu este gata, deşi la acea dată trebuia finalizat şi aprobat.

"Constat şi la Hunedoara, cu regret, că am convenit împreună cu partenerii noştri europeni, dar şi cu instituţii româneşti, un plan de acţiune în vară, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare şi că acest plan de restructurare nu este gata, deşi ar fi trebuit să fie la această dată finalizat şi aprobat. I-am rugat pe toţi colegii să ne concentrăm ca acest plan să fie finalizat în cel mai scurt timp şi înaintat sau să urmeze procedurile de rigoare", a afirmat Victor Grigorescu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a apreciat că stocurile de cărbune de la CEH sunt ''departe de ceea ce ar fi fost de dorit" şi a cerut să aibă o informare zilnică privind parametrii companiei, dar şi un plan de funcţionare până la sfârşitul iernii.

CEH numără peste 6.400 de angajaţi la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.