“Gândiți-vă, fiecare contact poate avea consecințe “, a avertizat oficialul belgian, amintind importanța păstrării unei distanțe între fiecare persoană. Ea s-a referit în mod special la întâlnirile de familie.

Avertismentul său vine în contextul în care în Belgia se vor redeschide din 11 mai toate centrele comerciale care mai sunt închise iar cetăţenilor le va fi permis să invite acasă patru persoane, mereu aceleaşi.

“Este dificil să nu-ți ții în brațe nepoții pe care nu i-ai mai văzut de mult timp, este împotriva emoțiilor noastre. Dar este important să păstrezi distanța, chiar și dacă ești în interior . Toți visăm la o viață normală, dar trebuie să fim conțienți că este posibil să nu mai avem niciodată o viață normală”, a adăugat ea.

La rândul său, virologul Sven Van Gucht, șeful departamentului de boli virale de la Sciensano, și-a exprimat, de asemenea, temerile față de contactele care au loc în sfera privată.

“Contactele riscante sunt cele cu persoanele cu care suntem cei mai apropiați. Magazinele pot fi bine organizate: se poate purta o mască, se menține distanța socială, echipament pentru protejarea personalului etc. Mă tem mai mult de contactele private” , a spus el.

El a cerut ca oamenii să fie responsabili și să stea acasă dacă prezintă cel mic simptom sau după contactul cu o persoana care are simptome.