Ministerul Educației vrea să facă niște schimbări în structura examenului de Bacalureat. „Măsurile par a fi niște îndreptări din tastatură”

Ministerul Educației vrea să facă niște schimbări în structura examenului de Bacalureat. „Măsurile par a fi niște îndreptări din tastatură” Bacalaureat. Sursa foto: arhiva EVZ

Ministerul Educației vrea să schimbe structura examenului de Bacalureat. Acesta va fi compus din maxim 10 probe. Propunerea legată de examenul maturității este privită cu optimism de reprezentanții elevilor.

Ministerul Educației vrea să schimbe structura examenului de Bacalaureat. Reprezentanții Educației vor să introducă o probă la matematică pentru elevii de la profilul uman și una din competențele socio-umane pentru cei de la profilul real. Propunerea ministerului este să fie introduse și două examene la limbi străine. Aceste probe ar putea să le completeze pe cele la Limba și literatura română și pe cele obligatorii profilului. Acest lucru înseamnă că elevii vor trebui să dea 10 examene.

Miruna Croitoru, preşedintele Consiliul Naţional al Elevilor, a transmis că toți absolvenții de liceu „ar trebui să aibă competențe minime cel puțin în toate domeniile, indiferent că urmează o anumită specializare, de exemplu uman sau real”. Specialiștii în educație au explicat că ministerul trebuie să aibă grijă cu noile modificări pentru că dacă examenul maturității va fi realizat prost, abandonul școlar va fi încurajat.

Profesorii nu înțeleg structura propusă de Ministerul Educației

Prof. univ. dr. Ion Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, a explicat că i se pare ciudat să se revină la acest sistem când există mai multe profile. „Da, într-adevăr că trebuie să aibă o cultură generală, dar cultura generală trebuie să fie cea pe care mă apuc s-o evaluez la final sau o construiesc pe parcurs? Întrebarea mea este: de ce ne concentrăm noi de fiecare dată pe evaluare și nu ne concentrăm pe predare-învățare?”, a spus profesorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciprian Mihali, conferenţiar universitar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, a spus că nu crede că proiectul propus de Ministerul Educației este coerent. Mihali a adăugat că el nu își dă seama ce ar putea să măsoare noul examen de Bacalureat la un absolvent de liceu. „Măsurile pe care le vedem par a fi niște îndreptări din tastatură. Asta este o experimentare foarte dăunătoare”, a concluzionat profesorul. În cazul în care noua Lege a Educației va fi promulgată până la sfârșitul lunii martie, elevii care vor intra în clasa a IX-a în toamna care urmează vor da examenul maturității conform acestei variante, informează Stiri.tvr.ro.