Ministrul Educației a anunțat că examenele pentru admiterea la liceu și bacalaureatul vor rămâne la fel până în 2027

Ministrul Educației a anunțat că examenele pentru admiterea la liceu și bacalaureatul vor rămâne la fel până în 2027

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a anunțat ce se va întâmpla cu admiterea la liceu, până în anul 2027. Ministrul a mai adus și alte precizări legate de noua lege a învățământului.

Cu două săptămâni înainte de a prezenta noua lege a învățământului în guvern, Ligia Deca a declarat joi, 13 octombrie, că va schimba articolele controversate din varianta fostului ministru Sorin Cîmpeanu. Totuși, actualul ministru al Educației a lăsat să se înțeleagă că nu va renunța la dubla evaluare de clasa a VIII-a. La acest moment, elevii spun că se simt bulversați de aceste modificări.

De asemenea, Ligia Deca, promite că va modifica toate măsurile controversate din legea educaţiei-varianta Cîmpeanu. Cu toate acestea, măsura care a trezit cea mai mare teamă, este cea legată de admiterea dublă la liceu. În acest context, Deca a spus că aceasta ar putea rămâne neschimbată.

Oricare ar fi noua varianta de admitere, ea se va aplica copiilor care acum sunt în clasa a IV-a. La fel cum cei care acum sunt în clasa a VIII-a vor avea parte de un examen de bacalaureat altfel. Schimbările vor intra în vigoare din 2027 numai dacă legea este adoptată până la finalul anului atât de Guvern, cât și de Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ligia Deca, despre admiterea dublă: „Este în continuare luată în calcul”

Ligia Deca pregătește și alte modificări. După ce termină cu noua lege a educației, ministrul vrea să analizeze dacă împărțirea anului școlar în cinci module sau eliminarea notelor din calculul admiterii la liceu mai sunt justificate și anul viitor. În același timp, cu toate că Deca pare să fie de acord cu uniforma școlară, ministrul a asigurat că nu va impune cumpărarea acesteia.

În ceea ce privește situația crizei energetice, Ligia Deca susține că nu vrea ca școlile să treacă din nou în sistemul online. În acest context, ministrul a explicat că prioritatea ministerului este ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza energetică îl va lua, potrivit Antena 3 CNN. Ligia Deca ocupă postul de ministru al Educației de pe 3 octombrie 2020 după ce Sorin Cîmpeanu a decis să demisioneze.