Plănuiești o vacanță la schi? Stațiunile au anunțat scumpiri pe fondul crizei energetice

Plănuiești o vacanță la schi? Stațiunile au anunțat scumpiri pe fondul crizei energeticeSursa: Twitter

Dacă ai plănuit o vacanță la schi în Austria anul acesta, va trebui să scoți banii economisiți de sub saltea. Din cauza crizei energetice şi a inflaţei, costurile pentru sporturile de iarnă au explodat. Numai prețurile pentru biletele de teleschi vor creşte cu aproximativ 10 procente.

După două sezoane de iarnă afectate de restricțiile COVID-19, stațiunile din Austria sperau să revină la „normal” anul acesta. În schimb, stațiunile sunt afectate de creșterea facturilor la energie și de inflația ridicată, ducând la unele decizii financiare grele.

Cazările, mai scumpe cu 20 la sută

Costul cazării într-un hotel la o stațiune de schi va fi cu aproximativ 20 la sută mai mare în această iarnă, relatează Kurier. Susanne Kraus-Winkler, secretar de stat pentru Turism, crede că majoritatea turiștilor de schi pur și simplu vor „tolera” prețurile mai mari și vor continua să schieze.

Dar Walter Veit, președintele Asociației Hotelerilor din Austria, prezice că mulți oameni nu își vor putea permite o vacanță la schi în această iarnă din cauza costului mai mare.

Creșterea prețurilor la hoteluri se datorează în principal creșterii facturilor la energie și alimente în Austria, unele companii plătind deja de trei ori mai mult pentru energie decât anul trecut.

Permise de schi

Schiorii și snowboarderii ar trebui să se aștepte să plătească cu aproximativ opt procente mai mult pentru un permis de schi în Tirol și Carintia în acest an. În Salzburg, aceasta ar putea crește cu până la 11%. Iată o scurtă prezentare generală a unora dintre prețurile biletelor care au fost anunțate pentru acest an:

  • Un bilet de o zi la ghețarul Mölltal din Carintia este de așteptat să coste 59 euro în acest an.
  • Abonamentul Kitzbühel este de 743 euro pentru sezonul de iarnă 2022/2023.
  • Un bilet de o zi (24 decembrie – 17 martie) în St Johann in Tirol costă 53 euro.
  • Un bilet de o zi la ghețarul Stubai din Innsbruck este de 57,80 euro.
  • Un bilet de o zi în regiunea Schladming-Dachstein din Salzburg costă 58 euro.
  • Biletele sunt mai ieftine în afara sezonului de vârf, care este până pe 23 decembrie și de la jumătatea lunii martie 2023.

Baruri, cafenele și restaurante

În august, prețurile de producător au fost cu 21 la sută mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, relatează publicația austriacă Der Standard. Și într-un raport recent al Gastro (o publicație comercială de gastronomie), furnizorii spun că se așteaptă la noi creșteri de preț pentru anumite alimente în această iarnă.

Majoritatea operatorilor de schi sunt conștienți că nu pot transfera toate costurile în creștere către clienți în această iarnă. Deci, în schimb, se îndreaptă către măsuri de economisire a costurilor – mai ales când vine vorba de energie.

Soluțiile includ oprirea încălzirii scaunelor în ascensoare, utilizarea mai puțină a luminii în stații și chiar oprirea (sau funcționarea limitată) a schiatului nocturn. Viteza telecabinelor ar putea fi redusă de la prânz sau după-amiaza, iar operatorii plănuiesc să utilizeze mai eficient utilajele de producere a zăpezii.

Și în România, din același motiv, industria turismului a pierdut multe miliarde de euro în ultimii doi ani și multe entități, fie agenții de turism, hoteluri sau stațiuni au fost aproape de faliment, în ciuda suportului oferit de state. Vacanțele s-au scumpit cu până la 20% anul acesta în țara noastră.