Evenimentul Zilei > Social > Mihaela Bilic vine cu o recomandare pentru masa de Crăciun. Cozonacul de carne este o rețetă ciudată, dar prietenoasă cu silueta
Mihaela Bilic vine cu o recomandare pentru masa de Crăciun. Cozonacul de carne este o rețetă ciudată, dar prietenoasă cu silueta

Mihaela Bilic vine cu o recomandare pentru masa de Crăciun. Cozonacul de carne este o rețetă ciudată, dar prietenoasă cu silueta

Nutriționista Mihaela Bilic vine cu o recomandare chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. Cozonacul de carne este o rețetă extrem de celebră în țările europene, însă în România nu i se acordă o mare importanță. Vorbim despre un preparat sățios, asemenea drobului românesc, însă care este extrem de prietenos cu silueta noastră.

Masa de Crăciun va fi plină cu toate bunătățile, însă trebuie să fim atenți și la siluetă. Celebra nutriționistă Mihaela Bilic vine cu o propunere: un preparat sățios, dar care poate fi consumat de persoanele care se află la cură de slăbire. Cozonacul de carne, denumit Leberkase, este un preparat care poate fi consumat ca un mezel, însă poate înlocui cu succes friptura sau chiftelele.

Consistența cozonacului de carne este asemănătoare cu cea crenvuștilor sau a parizerului și poate fi consumat pus în chiflă sau alături de piure de cartofi, murături asortate ori salată orientală. Mihaela Bilic susține că este un preparat extrem de celebru în Europa, fiind întâlnit în mai toate popasurile rutiere.

„Cozonac de… carne. Cei care au călătorit pe drumuri europene știu cu siguranță despre ce “cozonac” e vorba. Nu e benzinărie, autoservire sau popas rutier în care să nu găsești celebrul Leberkase (chec de carne/ficat -în traducere liberă).

Toate țările cu influență germanică prepară această specialitate din carne tocată de porc și vită cu diverse condimente. Preparatul e copt în tavă la cuptor, asemenea unui drob românesc, cu deosebirea că nu are ficat, ouă și ceapă în compoziție”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Preparatul propus de medicul nutriționist pentru masa de Crăciun este din carne tocată mărunțită mai mare sau mai mic, în funcție de preferințe. Fulgii de gheață sunt esențiali pentru cozonacul cu carne, aceștia răcind mereu compoziția. Este un preparat gătit la cuptor, care este un aliat al siluetei.

„E gătit la cuptor (fără prăjire) și poate fi o alternativă gustoasă la carne/friptură, dar și la chiftele. E bun și în cura de slăbire (are 200cal/100g), acompaniat de legume/salată”, a mai scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Rețeta pentru cozonac de carne

Ingrediente:

  • 750 g carne tocată de vită foarte rece
  • 750 g carne tocată de porc mai grasă, foarte rece
  • o linguriță de măghiran uscat
  • o jumătate de linguriță rasă cu piper alb
  • o jumătate de linguriță rasă cu nucșoară
  • sare după gust
  • 120 g gheață

Mod de preparare:

Cele două tipuri de carne tocată, care trebuie să fie foarte reci, se pun într-un vas încăpător, se condimentează și se amestecă bine. Compoziția trebuie să fie amestecată foarte mult, tocmai de aceea este indicat să o mai trecem o dată prin aparatul de tocat carne.

Cuburile de gheață se toacă și ele mărunt și se pun peste carnea, apoi se frământă din nou bine, până gheața se topește și se încorporează în amestec. Se poate folosi și un mixer vertical pentru ca gheața să fie fărâmițată mai ușor.

Compoziția este gata. O punem într-o formă pentru chec tapetată într-o hârtie de copt. Spălăm mâinile cu apă rece și apoi nivelăm carnea tocată. Se dă compoziția la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se coace 15 minute. Scădem temperatura la 120 de grade Celsius și se lasă la copt câte o oră pentru fiecare kilogram de carne. Dacă cantitatea folosită este cea din rețeta prezentată, preparatul trebuie să stea la 120 de grade timp de o oră și jumătate.

În ultimele cinci minute, cuptorul se poate trece pe funcția grill. În acest fel, cozonacul cu carne se va rumeni mai bine.