Metodele prin care românii reușesc să economisească bani. Cele mai eficiente obiceiuri

Metodele prin care românii reușesc să economisească bani. Cele mai eficiente obiceiuriSursa foto: dreamstime.com

În urma scumpirilor din ultima perioadă, tot mai mulți români iau măsuri pentru reducerea cheltuielilor lunare, astfel încât banii puși deoparte să îi ajute în situații de criză.

Astfel, mai mulți români au cerut chiar și sfaturi pe grupurile de pe rețelele sociale, cum este cazul unei românce care s-a decis să aloce pentru cumpărături doar 1.000 de lei pe lună. „Am și eu nevoie de ajutor. Sper să nu mă luați în ras, până ieri și cred că și acum sunt o cheltuitoare destul de mareeee, cheltuiam cam 1.000-1.500€ lunar pe absolut nimic și inutil care ulterior aruncăm sau îmi dădea seama că nu am nevoie. De ieri am zis să mă schimb să fiu strângătoare și nu așa mână largă.

Am zis că voi aloca buget pentru alimente maxim 1000 lei.Menționez că lunar avem un venit de 2000-2500 € fără chirie sau altele. Unde îmi recomandați să fac cumpărăturile? Aș dori sfaturi și ponturi va rog. Trebui să mă temperez și am nevoie de sfaturi și ajutor”, a scris aceasta.

Sfaturi pentru economisirea banilor

La postarea acesteia, mai mulți utilizatori au venit cu sfaturi pe care chiar ei le aplică în încercarea de a economisi. „1000 lei la 2 persoane vin 500/ persoană pe lună. Deci 125 lei/ săptămână. Deci cam 17 lei pe zi, dacă mâncați trei mese vin maxim 6 lei/ masă, dacă mâncați două mese vin 8.5 lei/ masă.Ce mă ajută pe mine să arunc foarte puțină mâncare este să gătesc exact cât se mănâncă și să fac plan la început de săptămână în funcție de ce am deja în frigider/ congelator și în funcție de ce ofertă văd”, a scris un utilizator.

E nerealist să reduceți cheltuielile la 1000 de lei așa brusc. Eu de exemplu îmi iau legume/ fructe pentru maxim 5 zile. Legume pentru 3 zile. Prefer să merg mai des la magazin decât să merg o dată pe săptămâna, să iau mult și să arunc”, potrivit altuia.

„1000 de lei pentru 2 persoane mi se pare extrem de puțin. Din experiență personală, cred că ar trebui să va gândiți la un buget cel puțin dublu pentru mâncare. Este adevărat că atunci când veniturile sunt foarte mici te descurci cu ce poți, dar la dvs nu este cazul.

Nu cred că poți mânca sănătos și echilibrat nutritiv cu 500 lei de persoană pe lună. Din nou, lipsurile ne obligă să ne descurcăm cum putem, dar nu e cazul la dumneavoastră. Sfatul meu ar fi să gătiți mai mult în casă, să comandați mai puțin, să limitați fast food ul și semipreparatele și să țineți o evidență a cheltuielilor. Sănătatea este importantă, iar ce mâncăm ne afectează pe termen lung”, a scris alt utilizator.

Cum să dai mai puțini bani pe mâncare

Cei mai mulți dintre utilizatori au recomandat să se folosească o listă atunci când se merge la cumpărături, pentru a cumpăra doar strictul necesar și fără a risipi astfel mâncarea. O altă metodă este comandarea alimentelor prin aplicație, astfel încât să se poată vizualiza la final suma de bani, dar și toate cumpărăturile.

Alți utilizatori au spus că aleg magazinele în funcție de ofertele și reducerile pe care le au și evită să gătească prea multe feluri de mâncare deodată, deoarece el nu sunt la fel de gustoase după câteva zile și cu siguranță, dacă este multă mâncare, va ajunge la gunoi, potrivit ziare.com.