Metode infailibile de a tăia ceapa fără să plângi și motivul pentru care lăcrimăm atunci când tocăm această legumă

Metode infailibile de a tăia ceapa fără să plângi și motivul pentru care lăcrimăm atunci când tocăm această legumă Sursa foto: dreamstime.com

Dacă ați tocat ceapă, știți deja că nu este ușor să o faceți fără să plângeți. De îndată ce începi să tai straturile de ceapă, un anumit miros iritant te avertizează și, imediat, ochii ți se umplu de lacrimi. Iată de ce nu funcționează anumite trucuri și care este adevăratul motiv pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă.

Substanța responsabilă de iritația oculară care provoacă lăcrimarea ochilor este alinaza, o substanță care se eliberează atunci când ceapa este tăiată și care produce emiterea unei molecule iritante numite syn-propanotial-S-oxid sau propanotial.

Această moleculă, care este un ulei esențial sulfuros, este foarte volatilă și este absorbită prin nas atunci când este inspirată. Degeaba ne împovărăm cu metode absurde ca utilizarea unor ochelari de scufundare care nu acoperă nasul. Și nici să îți pui o coajă de ceapă pe cap sau alte trucuri prostești.

Pune ceapa la congelator înainte de a o tăia

Sarcina de a tăia ceapa fără a plânge este plină de metode infailibile, fără nici o bază. Înainte de a ne uita la cele mai bune, este util să știm de ce tăierea cepei ne face lăcrimăm. Așadar, motivul lăcrimării este iritarea mucoaselor nazale la inhalarea moleculei care se eliberează la tăierea straturilor de ceapă. În mod normal, această emisie are de obicei o rază mică, de aproximativ 50-90 cm.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când inspirăm substanța, acțiunea iritantă a acesteia ne face ochii să lăcrimeze sau chiar să ne simțim rău și trebuie să părăsim bucătăria. Metodele pe care le vom vedea se bazează pe evitarea sau reducerea emisiilor de substanțe volatile și, în același timp, pe minimizarea efectelor acestora.

Pentru a evita emisia de anilază sau pentru a o reduce, este bine ca ceapa care urmează să fie tăiată să fie foarte rece. În acest fel, gazul este mai puțin volatil și, de obicei, nu se eliberează sau se eliberează mult mai puțin. Din acest motiv, unul dintre trucurile folosite în multe gospodării este de a pune ceapa în congelator pentru câteva minute sau în frigider pentru o oră sau mai mult înainte de a o tăia.

O altă modalitate de a evita să fii afectat de usturime ar fi să toci ceapa într-un lighean cu apă, astfel încât să nu iasă vapori iritanți. Evident, această metodă va funcționa, dar nu este practică, mai ales dacă trebuie să o tocăm fin și nu avem timp să vânăm bucățelele de ceapă împrăștiate prin apă.

Trucurile cele mai des folosite

Pentru a absorbi vaporii, unele persoane aprind o lumânare lângă zona în care urmează să facă tăietura, iar altele pornesc hota de aspirație pentru a colecta vaporii înainte ca aceștia să ne irite. Aceste tipuri de metode - mai frecvent utilizate decât ați putea crede - pot funcționa, dar, după cum vom vedea, există modalități mai bune de a preveni lacrimile.

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că este foarte important să avem un cuțit bun, pentru că dacă facem o tăietură fină, precisă, vom rupe mai puține straturi de ceapă decât dacă folosim unul tocit, care zdrobește, rupe sau strivește stratul pe care îl taie.

Pentru a „neutraliza propanul", sunt mulți oameni care întindeau puțin oțet pe marginea cuțitului. Nu e potrivită această tehnică, deoarece introducem puțină aromă în ceapa pe care urmează să o tăiem, deși mulți oameni spun că tehnica de a umezi cuțitul cu o bucată de vată cu oțet este foarte eficientă.

O altă modalitate de a evita lacrimile este să înmuiați atât ceapa decojită, cât și cuțitul în apă în mod repetat, în timp ce tăiați. Prin înmuierea cepei, o parte din substanță este eliminată și se reduce considerabil cantitatea de plâns. Dar este o metodă proastă dacă trebuie să tăiați o cantitate mare de ceapă și aveți obiceiul de a toca ceapa rapid.

Cel mai important truc pentru a învăța cum să tai sau să toci ceapa fără să plângi este să ai o planșă bună, un cuțit bine ascuțit și să faci tăietura cu o tehnică bună. De asemenea, este esențial să fie oarecum separat de cuțit pentru a evita să se afle în raza de acțiune a emisiilor pe care le va face ceapa. Este important să nu existe curenți de aer, altfel substanțele volatile vor ajunge la noi, indiferent cât de departe ne aflăm.