Metodă ingenioasă. Cum poţi cultiva ceapă verde în sticla de plastic. Poate fi ținută atât pe balcon, cât și pe pervaz
- Antonia Hendrik
- 3 mai 2023, 19:59
Chiar dacă staţi la bloc aveți şansa de a cultiva legumele preferate. Ceapa cultivată pentru cozi crește repede și nu se deosebește prin a fi pretențioasă la temperatură și alte condiții de cultivare. Ea este ținută pe pervazuri și balcoane, iar metoda se practică de foarte mult timp.
Singura problemă a cultivării cepei verzi în interior constă în spațiul insuficient pentru amplasarea lădițelor sau ghivecelor. Dar a fost inventată o metodă destul de ingenioasă de a cultiva ceapa verde pe pervaz. Este vorba despre un fel de grădină verticală, amenajată într-o sticlă obișnuită de plastic, în care se vinde apa potabilă.
Pentru a cultiva ceapa, ai nevoie de o sticlă de plastic de 2 litri sau chiar mai mare, se preferă bidoanele de 5 litri pentru o recoltă mai bună, de pământ fertil de grădină, o foarfecă și arpagic.
Ce ar trebui să faceți, ca să cultivați ceapa verde în sticle de plastic?
Ca să creați grădina originală cu formă de coloană, aveți nevoie de:
-o sticlă de plastic;
-un ghiveci stabil;
-substrat pentru răsaduri;
-material pentru stratul de drenaj (pietriș, vermiculită, cheramzit etc.);
-arpagic sau cepe încolțite.
Sticla de plastic poate să aibă volumul de 1, 1.5 sau 2 litri — totul depinde doar de preferințele voastre. Cu cât aveți mai mult spațiu, cu atât sticla poate fi mai mare și, corespunzător, cu atât mai multă ceapă verde aromată veți obține.
Îndepărtați capacul sticlei curate și tăiați o parte din fundul ei, astfel încât zona rotunjită de tranziție dintre pereții și fundul ei să rămână intactă. Practic trebuie să înlăturați partea centrală a fundului sticlei. Prin orificiul rezultat veți adăuga substratul în sticlă.
Apoi realizați orificii corespunzătoare diametrului cepelor în pereții sticlei. Ele trebuie să fie puțin mai mari decât diametrul cepelor alese. Trebuie să obțineți o sticlă acoperită cu o rețea de orificii egale. Întoarceți carcasa obținută cu gura în jos și instalați-o în ghiveci. Având în vedere faptul că va fi destul de grea și va avea poziție verticală, respectiva construcție trebuie să fie foarte rezistentă și stabilă, ca să nu se răstoarne. De aceea, centrul de greutate trebuie să fie situat jos. În mod ideal, ar trebui să folosiți un ghiveci greu din argilă și câteva pietre pentru fixarea sticlei.
Când veți termina instalarea sticlei în ghiveci, trebuie să umpleți sticla cu substrat, având grijă nici să nu-l compactați prea tare, nici să-l lăsați prea afânat. Cel mai simplu este să umpleți sticla cu substrat umezit puțin — puteți să-l stropiți cu apă, folosind un recipient dotat cu pulverizator. Substratul ideal este cel pentru cultivarea răsadurilor, deoarece el este suficient de afânat, reține bine apa și este bogat în substanțe nutritive. Pentru ca substratul să fie mai poros, puteți să adăugați biluțe de perlită sau polistiren expandat în el. Acestea sunt inerte, nu absorb apa, nu elimină compuși dăunători și nu putrezesc. Scopul lor principal constă în creșterea permeabilității substratului și prevenirea compactării lui. După ce veți termina lucrările, mai rămâne să plantați ceapa în sticlă.
Plantarea bulbilor de ceapă
Începeți să plantați bulbii pregătiți și uscați prin orificiile din sticlă, începând din partea ei inferioară, astfel încât 1/3 din înălțimea lor să fie acoperită de substrat. În timpul creșterii ei vor elibera rădăcini foarte lungi, care vor pătrunde profund în substrat, cuprinzându-l în totalitate. În prima perioadă, cât timp sunt destul de scurte, rădăcinile pot „împinge” puțin bulbii din „cuiburile” lor. Acest lucru poate fi corectat prin împingerea lor ușoară. Acționați cu grijă, deoarece rădăcinile tinere sunt fragile și pot fi rupte cu ușurință.
După ce veți sădi bulbii în toate orificiile din pereții sticlei, plantați un bulb mare și frumos în gaura din partea ei superioară: acesta va decora toată compoziția printr-un mănunchi pufos de cozi verzi. Nu fiți sceptici din cauza faptului că bulbii sunt amplasați practic orizontal. Anume acest aspect va oferi sticlei o imagine originală.
Când ceapa va crește, cozile verzi se vor îndoi și se vor extinde în sus. Toată sticla se va acoperi cu o „pădure” de lăstari verzi și grădina verticală va arăta foarte festiv. Nu uitați să o puneți într-un loc luminos, să o udați regulat și, bineînțeles, să adunați recolta delicioasă și folositoare de ceapă verde.
Sursa: retete-usoare.eu.