Mesajul șefului ONU, după întâlnirea de la Instanbul: O rază de speranţă pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina

Mesajul șefului ONU, după întâlnirea de la Instanbul: O rază de speranţă pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina Sursa foto: Dreamstime.com

Negocierile desfăşurate la Istanbul între Ucraina şi Rusia pentru deblocarea cerealelor blocate au fost „constructive”. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vede „o rază de speranţă” și crede că situația se va remedia.

Negocierile desfăşurate la Istanbul între Ucraina şi Rusia pentru deblocarea cerealelor blocate pe pământ ucrainean şi pentru facilitarea exporturilor de cereale şi de fertilizatori ruseşti au fost constructive, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În cadrul unei declaraţii către media, şeful ONU şi-a exprimat speranţă că „un acord oficial” va putea fi atins pe viitor. „Nu suntem încă acolo”, a adăugat el. El consideră că se poate prin „muncă tehnică" suplimentară.

Acordul negociat de Antonio Guterres şi de doi dintre adjuncţii săi de peste două luni vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale depozitate în silozurile ucrainene în special la Odesa (sud) şi facilitarea în cazul Rusiei a exporturilor de cereale şi de fertilizatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaraţiile şefului ONU au venit după întâlnirea de la Istanbul, între delegaţii din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU. Potrivit unor diplomaţi, evacuarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagră este posibilă prin culoare securizată. Turcia se va asigura ca Rusia să nu transporte arme.

Negocierile de la Istanbul

Turcia a anunţat la rândul său că Rusia şi Ucraina au procedat corespunzător și că vor discuta și „săptămâna viitoare".

„S-a convenit că delegaţiile din Rusia şi Ucraina să se întâlnească din nou în Turcia săptămâna viitoare”, a declarat într-un comunicat ministrul turc al apărării Hulusi Akar după prima sesiune de negocieri.

Akar a subliniat că delegaţiile formate din experţi în apărare ai celor două ţări beligerante s-au înţeles asupra unor „controale comune” în porturi şi asupra mijloacelor „de a garanta securitatea căilor de transfer” al mărfurilor în Marea Neagră.

„În cursul acestei reuniuni, pe care o vom avea săptămâna viitoare, toate detaliile vor fi revizuite o dată în plus şi un document privind munca pe care am făcut-o va fi semnat”, a spus Hulusi Akar, potrivit agerpress.