Război în Ucraina. Ziua 140. Un depozit de muniție din Herson, distrus de ucraineni. ONU, Rusia și Ucraina vor purta negocieri la Istanbul
- Maria Miron
- 13 iulie 2022, 05:30
În cea de-a 140-a zi de război pe teritoriul ucrainean, specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului au transmis că forțele ruse au desfășurat atacuri terestre limitate și lipsite de victorii în regiunea nord-vestică a țării, în Sloviansk, dar și la vest de Donețk. Între timp, numărul morților atacului din orașul Chasiv Yar a ajuns la la 34. Reprezentanții ONU, Rusiei și Ucrainei se reunesc la Istanbul pentru a discuta despre deblocarea transportului de cereale din Marea Neagră.
Guvernatorul din Doneţk spune că circa 80% dintre cetățenii regiunii au fugit de război. În altă ordine de idei, marți, 12 iulie, regiunea secesionistă Doneţk deschide o „ambasadă” la Moscova, scrie presa internațională.
Regiunea separatistă Donețk are un ambasador la Moscova
Există și un „ministru de externe” al republicii autoproclamate din estul Ucrainei, pe nume Natalia Nikanorova, care spune că, în ultimele zile, luptele s-au „agravat drastic”. Despre dorința regiunii Donețk de a fi alipită Federației Ruse, Nikanorova spune că acest lucru se va întâmpla în urma unui referendum.
„Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului”, spune Natalia Nikanorova, aflată alături de „ambasadoarea" la Moscova, Olga Makeeva.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, recunoștea independența zonelor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk, situate în bazinul Donbas din Ucraina, chiar înainte de ordinul de invadare a țării vecine.
SUA trimite 1,7 miliarde de dolari în plus, pentru ajutorarea Ucrainei
Denis Şmigal, premierul Ucrainei, transmite marți, 12 iulie, mulțumiri partenerilor americani, grație „incredibilului lor sprijin”, anume 1,7 miliarde de dolari sub formă de asistenţă financiară internaţională, bani destinați unor costuri în ce privește serviciile medicale. În total, SUA a acordat 4 miliarde de dolari Ucrainei, de la începutul invaziei.
Războiul continuă și la nivel de informații. Ministerul rus al Apărării a prezentat marți, 12 iulie, un raport privind progresul făcut de armata rusă în operațiunile militare speciale din Ucraina. Documentele conțin și date despre voluntarii străini uciși în timpul bătăliilor, conform Digi24.ro.
21 de luptători români au fost uciși în Ucraina, transmite Moscova
Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele trei săptămâni, în urma acțiunilor ofensive ale armatei lui Putin și ale separatiștilor în Lugansk și Donețk, numărul „mercenarilor” din Ucraina a scăzut de la 3.221 la 2.741. În plus, în comunicat este arătat că 21 de voluntari români au fost uciși, informează Ziare.com.
Ministerul român de Externe neagă informațiile transmise de Moscova: „MAE nu deține date în sensul celor vehiculate de autoritățile ruse”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe din România, citat de Digi24.
ONU, Rusia și Ucraina, reuniune la Istanbul pentru deblocarea transportului de cereale din Marea Neagră
Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, anunță că miercuri, 13 iulie, la Istanbul, o delegaţie rusă şi una ucraineană, alături de trimiși ai ONU, se vor întâlni pentru negocieri în ce privește reluarea livrărilor de cereale, blocate din pricina declanșării ostilităților militare dintre Rusia și Ucraina.
„Delegaţii militare de la ministerele turc, rus şi ucrainean ale Apărării şi o delegaţie ONU se vor întâlni mâine, la Istanbul, pe tema livrării în deplină securitate către pieţele internaţionale a cerealelor, care aşteaptă în porturile ucrainene”, anunță Hulusi Akar.
Întâlnirea cvadripartită vine în contextul unor scumpiri la nivel mondial în ce privește mărfurile alimentare, Ucraina fiind unul dintre marii exportatori de grâu şi alte cereale la nivel mondial. După data de 24 februarie, când a început invazia asupra Ucrainei, mărfurile statului au fost blocate în apele Mării Negre de către navele rusești de război.
Vladimir Putin și Alexandr Lukaşenko, discuții despre planurile Occidentului de a ataca Rusia
Lukaşenko reclamă planuri strategice de atac ale Occidentului: „De puţin timp – şi am discutat în detaliu despre asta, ieri, cu preşedintele rus – au fost stabilite planuri strategice de atac împotriva Rusiei, prin Ucraina şi Belarus. Istoria se repetă”, a declarat Lukaşenko, amintind de campania din Rusia (1812) a lui Napoleon I al Franței, dar și de operațiunea Barbarossa, atunci când Germania nazistă conducea operațiunea militară de invadare a Uniunii Sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a spus, potrivit Agerpres, că țara sa se află „într-un război hibrid” și că măsurile punitive ale Occidentului „apropie lumea de prăpastia unui mare război în care nu poate exista un învingător”.