Averile în valoare de 13,8 miliarde de euro ale unor oligarhi ruși sunt blocate în UE. Sancțiunile suportate din cauza invadării Ucrainei

Averile în valoare de 13,8 miliarde de euro ale unor oligarhi ruși sunt blocate în UE. Sancțiunile suportate din cauza invadării UcraineiUE a aprobat utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Averi ale unor oligarhi și unor entități, în valoare de aproximativ 13,8 miliarde de euro, au fost blocate în Uniunea Europeană. Sumele de bani se află, în principal, în cinci state membre, în baza sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina,.

Marți, 12 iulie, comisarul european însărcinat cu Justiția, Didier Reynders, a anunțat că averi în valoare de aproximativ 13,8 milioane de euro ale oligarhilor ruși sunt blocate în UE, informează Adevărul. Din întreaga sumă, peste 12 miliarde sunt blocate în cinci state membre ale Uniunii Europene. Reynders nu a precizat care sunt cele cinci țări.

Ministrul german al Finanțelor Christian Lindner estima că, la jumătatea lunii iunie, suma blocată numai în Germania ajungea la 4,48 de miliarde de euro.  ”Trebuie să continuăm să convingem alte (țări) să facă la fel”, îndeamnă Didier Reynders. ”Sper ca în următoarele săptămâni să vedem o creștere a acestui tip de proceduri în toate statele membre”, insistă comisarul.

Sumele blocate Rusiei

La sfârșitul lui iunie,  ”Task force”, grup de lucru al aliaților occidentali, a fost însărcinat să depisteze averi ale elitei ruse. Ulterior, a fost  anunțat că au fost blocate averi ale unor oligarhi și membri ai elitei ruse sancționați în valoare de 30 de miliarde de dolari. De asemenea, au fost blocați 300 de miliarde de dolari care aparțineau Băncii centrale ruse.

Din acest grup fac parte Statele Unite, Australia, Canada, Germania, Japonia, Italia, Regatul Unit și Comisia Europeană (CE).  Comisia a susținut în mai propuneri confiscarea averilor oligarhilor înscriși pe ”lista neagră” a UE care încearcă să ocolească sancțiunile.

Propunerile Consiliului European

În vederea unei armonizări a reacției penale a statelor membre, Consiliul European a propus o adăugare a încălcării sancțiunilor listei ”eurocrimelor”.  Didier Reynders a precizat că există un acord în rândul statelor membre UE asupra acestui punct. Așadar, urmează să prezinte în octombrie un proiect al unei directive în vederea unei unificări a procedurilor.  ”Cu ajutorul acesteia, în toate statele membre (UE) se vor putea angaja proceduri judiciare, iar apoi se vor putea confisca averi, se va putea organiza confiscarea. În acest caz, banii vor merge într-un fond comun destinat populației ucrainene”, precizează el.

În total, de la anexarea Crimeei în 2014, 1.158 de persoane, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, ministrul de Externe al acestuia Serghei Lavrov, membri ai Dumei de Stat și oligarhi ca Roman Abramovici, Mihail Fridman sau Petr Aven și 98 de entități au fost vizate de blocări de active și interzicerea intrării în UE.

Ne puteți urmări și pe Google News