Negocieri de ultimă oră între Rusia și Ucraina. S-ar putea ajunge la o înțelegere
- Simona Suciu
- 14 aprilie 2022, 22:21
Kievul și Moscova negociază un nou schimb de prizonieri. Este vorba despre eliberarea soldaților capturați la Cernobîl. În ceea ce privește finalul războiului, acesta este departe. Rusia nu va renunța la pretențiile teritoriale, iar Ucraina a anunțat că nu va accepta să cedeze niciun teritoriu.
Ucraina și Rusia negociază un nou schimb de prizonieri. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne de la Kiev. Este vorba despre eliberarea celor 169 de soldaţi din Garda Naţională capturaţi la Cernobîl.
Potrivit ministrului de interne Denis Monastirski, prizonierii ar fi fost duși în Rusia și Belarus, iar acum se negociază revenirea lui în Ucraina. Centrala de la Cernobîl a căzut în mâinile rușilor chiar în prima zi a invaziei, în 24 februarie. Între timp zona fost din nou recucerită de armata ucraineană.
Război de lungă durată
Între timp apar tot mai multe voci care nu cred că un acord de pace între Rusia și Ucraina va deveni realitate în curând. Au fost mai multe runde de negociere, dar care nu au dus la niciun rezultat. Varianta unui război de uzură, care se va întinde pe mulți an devine din ce în ce mai credibilă.
Aleksey Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că, în cazul în care Rusia va cuceri în totalitate regiunea Donbas, Ucraina nu va mai putea încheia niciodată un acord de pace. Într-o astfel de situație, războiul s-ar putea prelungi până în anul 2035, cu intermitențe. În cazul acestui scenariu, Ucraina nu va renunța la luptă și va încerca să recâștige zona. El a comparat Ucraina cu Israelul, iar Rusia cu țările arabe. În cazul Israelului a fost nevoie de cinci războaie sângeroase până la încheierea unui acord de pace.
„Nu știu dacă la noi vor fi cinci războaie, dar în 2-3 ani va izbucni un nou război. Cei care nu vor putea suporta să-și ia familia și să plece, de exemplu în Spania”, a declarat Aleksey Arestovici.
Rusia vrea teritorii, Ucraina nu cedează
Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine. De cealaltă partel Ucraina a cerut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.
Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.