Criza cerealelor lovește și România. Fermierii sunt îngrijorați și trag semnalul de alarmă

Criza cerealelor lovește și România. Fermierii sunt îngrijorați și trag semnalul de alarmăCereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Criza cerealelor va afecta zeci de milioane de oameni. În România nu va exista o penurie de cereale, dar fermierii au alte probleme. Multe cereale din Ucraina vor ajunge la noi în țară, fapt care va scădea prețul, iar fermierii nu își vor putea acoperi cheltuielile. În plus blocajul din porturi ar putea afecta exporturile.

Înainte de război, Ucraina era unul dintre cei mai mari furnizori de cereale pentru Uniunea Europeană. Potrivit unui raport World Food Programme, în prezent 16 milioane de tone de porumb și 13.5 milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina și Rusia. Cele mai afectate țări în ceea ce privește o criză alimentară ar fi Afganistan, Etiopia și Siria.

Va scădea prețul

Teoretic România ar trebui să fie ferită de criza cerealelor pentru că are o producţie bună. Aceasta acoperă necesarul intern, dar o parte din producție merge și la export. Producția de grâu este estimată a fi între 8 şi 11 milioane de tone, cea de porumb este de 12 milioane de tone, iar cea de floarea soarelui este estimată la peste 3 milioane de tone.

Fermierii au însă alte probleme. Piaţa din România este invadată de grâne din Ucraina, iar acest lucru va duce un surplus de cereale și automat la scăderea  prețului la tona produsă. Fermierii riscă să nu-şi acopere cheltuielile din vânzările clasice, relatează Antena 3.

Blocaje în porturi

O altă problemă o reprezintă blocajele din vămi şi porturi. Mii de tiruri şi sute de vapoare cu cereale din Ucraina stau la cozi pentru a trece cu marfa în România. Este posibil ca atunci când va veni vremea recoltei în țara noastră, fermierii să întâmpine dificultăți în a-și livra marfa la export.

„Statul ar trebui să se gândească la moment acesta. Într-o săptămână, maxim 10 zile începe recoltatul la orz. Ar trebui să deblocheze situația, să nu pățim ca în 2019 când au fost blocaje în porturi la recoltele de toamnă la porumb și la floarea soarelui. Stăteam cu porumbul pe câmp“, a declarat Valentin Popa, agricultor.

Faptul că multe cereale din Ucraina vor ajunge în România este menționat și de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin care a declarat la televiziunea de stat că Rusia va asigra culoare sigure pentru exportul cerealelor ucrainene. În primul rând prin portul Odesa, în al doilea rând prin porturile controlate de ruşi la Marea Azon, iar în al treilea rând, prin România, potrivit sursei citate.