Mesajul lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Măsuri urgente pentru limitarea transmiterii variolei maimuței

Mesajul lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Măsuri urgente pentru limitarea transmiterii variolei maimuței Alexandru Rafila Sursa foto. Captura video

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, clarifică recomandările făcute populației țării cu privire la evitarea infectării cu variola maimuței. Astfel, oficialul român explică faptul că este bine să fie excluse relațiile intime pasagere, pentru că virusul poate fi transmis în acest fel.

Ministrul Alexandru Rafila a recomandat, anterior, folosirea prezervativului sau chiar abstinența în ce privește relațiile sexuale cu persoane necunoscute, altfel oamenii riscă să contracteze virusul variolei maimuței.

Ministrul Sănătății, recomandări pentru a evita infectarea cu virusul variolei maimuței

„Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri.

Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, explică ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Rafilă vorbește despre o „rutină” în cazul variolei maimuței, asemănător situației pandemiei de COVID-19

Mai mult, Alexandru Rafila vorbește și despre anchetele epidemiologice realizate la cazurile deja confirmate, astfel că, odată ce cazurile se vor înmulți, vom putea vorbi deja de „un soi de rutină și în cazul acestei boli”, amintind aici de COVID-19.

„Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare”, conchide ministrul Sănătății.

Vaccin împotriva variolei maimuței

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, după confirmarea primului caz de variola maimuței în România, că vor ajunge 2.500 de doze de vaccin împotriva virusului. Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, a anunțat Comisia Europeană în 27 mai.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a precizat ministrul Sănătății.

Directoarea Departamentului OMS de Boli Pandemice şi Endemice Sylvie Briand a transmis că „vaccinul împotriva variolei poate fi folosit în cazul variolei maimuţei, cu un nivel înalt de eficienţă”, însă Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că agenţia ONU „nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei”.