Turistul român suspectat de variola maimuței are, de fapt, o altă afecțiune. Ce arată testele de laborator efectuate de medicii din Grecia

Turistul român suspectat de variola maimuței are, de fapt, o altă afecțiune. Ce arată testele de laborator efectuate de medicii din Grecia Sursa: Dreamstime.com

Cetățeanul român despre care s-a spus că ar suferi de variola maimuței are, de fapt, o altă afecțiune, declară medicul Nikos Koudunis. Testele de laborator efectuate, alături de informările venite de la oficialii greci arată că turistul român plecat în vacanță nu se confruntă cu o afecțiune rară, ci cu o clasică varicelă.

Românul plecase în vacanță pe insula Kefalonia din Grecia, împreună cu partenera sa, din Marea Britanie. Medicii greci au transmis, anterior, că bărbatul se confruntă cu o erupție cutanată, dar și cu febră, fiind suspectat a avea variola maimuței.

Acum, autoritățile elene, dar și medicul grec Nikos Koudunis, susțin că românul suferă de varicelă, în urma testelor de laborator efectuate de specialiști.

Variola maimuței a început să se răspândească din ce în ce mai mult, peste 11 țări fiind afectate de virus. În România nu există, momentan, niciun caz, însă Ministerul Sănătății a informat populația cu privire la simptome și modul de răspândire a virusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul român suspectat de infectare cu variola maimuței

Cazuri de variola maimuței au fost raportate în mai multe țări din Europa și America de Nord în această lună. Este pentru prima dată când virusul a fost găsit la oameni, fără o legătură clară cu Africa de Vest și Centrală, a raportat BBC News.

În acest context, autoritățile din Grecia anunțaseră că un cetățean de origine română este suspect de variola maimuței. Bărbatul, care a prezentat simptome specifice variolei maimuței, a fost transportat, sâmbătă seara, la Spitalul „Attikon” din Atena. Iubita britanicului, de origine română, a fost si ea internată în spital, însă nu prezintă niciun fel de simptome.

Variola maimuței, simptome și mod de răspândire

Ministerul Sănătății a postat o serie de întrebări și răspunsuri în ideea de a oferi cât mai multe detalii legate de simptome, răspândire și care sunt pașii de urmat în cazul în care devenim suspecți de variola maimuței.

„Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu ţările în cauză, facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecţiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Instituţia preia recomandările OMS şi precizează că „oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuţei se poate infecta”.