Evenimentul Zilei > International > Jurnaliștii din Africa atacă agențiile de presă care folosesc imagini cu oameni de culoare pentru știrile privind variola maimuței
Jurnaliștii din Africa atacă agențiile de presă care folosesc imagini cu oameni de culoare pentru știrile privind variola maimuței

Jurnaliștii din Africa atacă agențiile de presă care folosesc imagini cu oameni de culoare pentru știrile privind variola maimuței

Asociația de presă străină din Africa a condamnat instituțiile de presă care folosesc imagini cu oameni de culoare alături de poveștile despre focarul de variolă a maimuțelor din America de Nord și Regatul Unit.

„Ca orice altă boală, poate apărea în orice regiune a lumii și poate afecta pe oricine, indiferent de rasă sau etnie”, a declarat Asociația Presei Străine din Africa (FPAA) într-o declarație distribuită sâmbătă pe Twitter. „Ca atare, credem că nicio rasă sau culoare de piele nu ar trebui să fie fața acestei boli”, a continuat declarația.

Folosirea imaginii africanilor

FPAA a spus că este „deranjant” faptul că instituțiile media folosesc imagini ale persoanelor care suferă de variola maimuței cu piele neagră pentru povești despre focarul din Europa și America de Nord. Organismul profesional a îndemnat punctele de vânzare să folosească imagini cu spitale din Europa și SUA sau, în caz contrar, să arate imagini cu microscopul electronic al virusului.

„Condamnăm perpetuarea acestui stereotip negativ care atribuie calamitate rasei africane și privilegii sau imunitate altor rase”, se arată în declarație. FPAA a descris acțiunile instituțiilor media drept „foarte insensibile” și a îndemnat editorii de la instituțiile de știri să își actualizeze politica de imagine.

De asemenea, le-a cerut editorilor să-și condamne personalul să nu folosească imagini cu africani, oameni de origine africană sau oameni care trăiesc în Africa pentru a acoperi focarele din Regatul Unit și America de Nord, potrivit Business Insider.

Cum se transmite boala

Cazuri de variola maimuței au fost raportate în mai multe țări din Europa și America de Nord în această lună. Este pentru prima dată când virusul a fost găsit la oameni fără o legătură clară cu Africa de Vest și Centrală, a raportat BBC News.

Virusul variolei maimuțelor poate provoca furuncule pline de puroi care dor și sunt infecțioase timp de mai multe săptămâni. De asemenea, poate provoca simptome de febră, dureri de cap, umflături și epuizare fizică, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Variola maimuței poate fi răspândită prin contactul apropiat cu o persoană sau un animal infectat și prin atingerea îmbrăcămintei sau a lenjeriei de pat folosite de cineva cu o erupție cutanată, conform OMS.