Alexandru Rafila liniștește populația: „Această boală nu se transmite așa ușor ca noul coronavirus”

Alexandru Rafila liniștește populația: „Această boală nu se transmite așa ușor ca noul coronavirus” Variola maimuței. Sursa foto: trm.md

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că variola maimuței - o boală rară cauzată de virusul variolei maimuțelor, care face parte din aceeași familie cu variola, deși de obicei mai puțin severă -  nu se transmite uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus, menţionând că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3.

Variola maimuței este o boală rară care face parte din aceeași familie cu variola, deși de obicei este mai puțin severă. Apărut în zone îndepărtate din Africa Centrală și de Vest, virusul a fost detectat pentru prima dată la maimuțele captive în 1958. Primul caz uman a fost înregistrat în 1970. De atunci, au fost raportate cazuri sporadice în 10 țări africane, inclusiv Nigeria, care în 2017 a cunoscut cel mai mare focar documentat, cu 172 de cazuri suspecte și 61 de cazuri confirmate. Trei sferturi erau bărbați cu vârsta cuprinsă între 21 și 40 de ani.

Trebuie evitate relațiile intime întâmplătoare

Ministrul Rafila a fost întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaților la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a explicat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Rafila a fost întrebat dacă vor fi sancţionaţi cei care refuză să spună cu cine au intrat în contact, şi spune: „Este dreptul fiecărei persoane în privinţa vieţii personale, atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora. Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun motiv să consideri că ar trebuie să fie în vreun fel sancţionată. Dacă, însă, apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţionale, există legislaţie în domeniu”.

Dacă forma este ușoară persoana trebuie să se izoleze 21 de zile

Ministrul Alexandru Rafila spune că este posibil ca şi alte persoane să fi contractat variola maimuţei şi să nu o declare.

„Absolut, este posibil, dar orice om care încearcă să-şi protejeze propria persoană din punct de vedere al sănătăţii, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupţie la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului. Este importantă ancheta epidemiologică totdeauna - şi aţi văzut şi în cazul infecţiei cu noul coronavirus -, pentru că stabileşte care sunt contacţii, se iau măsuri de sănătate publică, cea mai simplă este izolarea la domiciliu timp de 21 de zile, dacă este vorba de o formă uşoară a bolii sau dacă simptomatologia este minimală, dar este de dorit să se prezinte la medic pentru diagnostic. Există multe boli eruptive, nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă, de exemplu varicela, apare şi la persoane adulte, există şi zona zoster şi precizarea diagnosticului este foarte importantă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Şi continuă: „Din fericire, această boală nu se transmite aşa uşor cum s-a transmis infecţia cu noul coronavirus. Am auzit tot felul de întrebări legate de transmitere comunitară. Nici vorbă de aşa ceva. Nu necesită măsuri de precauţie care să pună în vreun fel probleme similare cu cele legate de infecţia cu noul coronavirus, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3, deci o transmitere foarte lentă” , a explicat Rafila.

Rafila recomandă folosirea prezervativului

Ministrul Rafila a mai spus, întrebat dacă recomandă şi folosirea prezervativului, că aceasta este o metodă care ar scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală.

„Totdeauna, când vorbim de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă, ştiţi că cea mai infailibilă metodă este abstinenţa, aşa scrie în literatura din specialitate, dar folosirea corectă a prezervativului este o metodă care va scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este, în momentul de faţă, transmisă mai degrabă pe calea sexuală”, a subliniat Alexandru Rafila.

Vaccinurile împotriva variolei, potrivit acestuia, s-au scos din utilizare în 1979, când a fost eradicată această boală, dar la nivel global există foarte mici cantităţi care sunt de obicei păstrate pentru profesioniştii din sănătate.

Comisia Europeană are discuţii cu un producător pentru 100.000 de doze, care vor fi repartizate statelor membre, proporţional cu populaţia, a mai spus el, menţionând că se administrează două doze pentru schemă completă de vaccinare doar persoanele care sunt contact sau în primele zile la persoana infectată, potrivit Agerpres.