Variola maimuţei, la un pas de România. Primul caz depistat la granița țării noastre. Ce spun autoritățile

Variola maimuţei, la un pas de România. Primul caz depistat la granița țării noastre. Ce spun autoritățileVariola maimuței. Sursa foto: trm.md

Variola maimuței a ajuns și la granița cu România. Un bărbat de 38 de ani din Ungaria s-a infectat, iar autoritățile au început achiziționarea de vaccin. Cu toate astea, specialiștii spun că nu este cazul să ne facem probleme.

Autoritățile au depistat primul caz de variola maimuței din Ungaria. Un bărbat de 38 de ani din țara vecina s-a infectat, iar specialiștii investighează acum dacă a călătorit sau nu în alt stat.

Oamenii legii încearcă să afle și cum a reușit bărbatul să se infecteze cu virusul, mai ales că este o boală care nu se răspândește ușor. Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a depăşit 200, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Autoritățile din România i-au asigurat pe oameni că nu există probleme, dar vor începe să achiziționeze vaccinul împotriva virusului. Marea Britanie deja se confruntă cu peste 70 de cazuri, Spania cu peste 50 şi Portugalia cu aproape 40.

Riscul de infectare cu variola maimuței

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat că românii nu trebuie să se panicheze și că infectările înregistrate în Europa sunt ”izolate și rare”.

„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară.

Alertă la nivel mondial! Focarul de variolă se așteaptă „să se întâmple” Doar o anumită categorie va avea imunitate la virus

Sursa foto: arhiva EVZ

Doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat.

Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă.”, a transmis medicul Virgil Musta, potrivit Opinia Timișoarei.

Vaccin împotriva virusului

Uniunea Europeană a început achiziționarea de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei. Și România a solicitat iniţial 1.000 de doze din vaccinul împotriva virusului, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

"Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.