Variola maimuței: OMS va evalua dacă este urgență sanitară

Variola maimuței: OMS va evalua dacă este urgență sanitară Sursa foto: arhiva EVZ

„Se comportă într-un mod neobișnuit”. Astfel a motivat, marți, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, decizia de a convoca experții Comitetului de Urgență pentru 23 iunie. Obiectiv: să evalueze amploarea reală a riscului prezentat de așa-numita variolă a maimuței.

Comitetul va trebui să se exprime asupra celui mai înalt nivel de alertă, pe care OMS îl poate declara, acela al urgenței sanitare: declarația nu are consecințe practice directe în afară de a încuraja țările membre să acționeze pentru ca răspândirea sa să fie redusă cât mai mult posibil, scrie RaiNews.

"Focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător. Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform Reglementărilor Sanitare Internaționale, săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență sanitară publică de interes internațional", a declarat Adhanom Ghebreyesus la conferința de presă.

Se are în vedere și alegerea unui nou termen pentru identificarea virusului și care "să nu fie discriminatoriu și să nu creeze niciun stigmat față de Africa, cu atât mai mult cu cât originea geografică a epidemiei este necunoscută".

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, din 18 mai până astăzi, aproximativ 900 de cazuri au fost raportate în 19 state membre ale UE, inclusiv Norvegia și Islanda.

Ce urmează în UE

Apoi, miniștrii sănătății celor 27 de state membre UE s-au întâlnit, marți, la Luxemburg pentru a face un bilanț al pandemiei de Covid-19, a situației din Ucraina și a amenințărilor la adresa sănătății cetățenilor europeni. Totodată, Comisia Europeană a decis să finalizeze un contract pentru achiziția a 110.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, doze care vor fi în curând disponibile țărilor membre care au cea mai mare nevoie.

"Acesta este un semnal clar că agenția HERA (Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns Sanitar a Comisiei Europene) poate răspunde eficient amenințărilor pentru sănătate", a spus comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Mai exact, HERA a stipulat un contract cu compania Bavarian Nordic pentru a cumpăra 109.090 de doze de vaccinuri de a treia generație, ca răspuns la focarele actuale de variolă a maimuțelor. Pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească, acest acord va face vaccinurile disponibile rapid.

Health and digital executive agency (HADEA) a Comisiei UE a achiziționat vaccinul de a treia generație în numele HERA, care le va pune apoi la dispoziție statelor membre în mod proporțional, începând cu cei care au cea mai mare nevoie.

Este pentru prima dată când bugetul UE a fost folosit împreună cu programul Ee4Health pentru a cumpăra direct vaccinuri pentru statele membre. Pe baza celui mai mare număr de cazuri, livrările vor începe încă de la sfârșitul lunii iunie pentru statele membre prioritare, care au acordat scutiri naționale pentru vaccinuri.

În Italia, între timp, conform ultimelor date disponibile, sunt 31 de cazuri confirmate, la care se adaugă o primă infecție confirmată în Piemonte. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)